Tarta
dyniowa to popularny amerykański deser. Jest to połączenie słodkiego
nadzienia z dyni oraz kruchej tarty. Smakuje naprawdę rewelacyjnie,
dlatego nie ma się co dziwić, że przepis na ten wypiek jest tak chętnie
wykorzystywany. Serdecznie polecam przygotowanie takiej tarty, zwłaszcza
w okresie jesiennym.
Składniki
[na foremkę o średnicy 26 cm]
Kruchy spód:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 3 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
Nadzienie dyniowe:
- 500 g puree z dyni *
- 250 g śmietanki kremówki 30%
- 2 jajka
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Zacząć
od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieścić w jednej
misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagnieść przez kilka minut, a
następnie wylepić nim wytłuszczoną formę do pieczenia.
- Spód nakłuć widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 min. Pozostawić do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotować nadzienie dyniowe. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać sól, cynamon, przyprawę do piernika oraz skórkę pomarańczową i całość wymieszać. Kolejno dodać puree z dyni i zmiksować do połączenia się wszystkich składników.
- Gotową masę wylać na upieczony kruchy spód. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem można udekorować np. bitą śmietaną.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz