Tarta dyniowa

Tarta dyniowa to popularny amerykański deser. Jest to połączenie słodkiego nadzienia z dyni oraz kruchej tarty. Smakuje naprawdę rewelacyjnie, dlatego nie ma się co dziwić, że przepis na ten wypiek jest tak chętnie wykorzystywany. Serdecznie polecam przygotowanie takiej tarty, zwłaszcza w okresie jesiennym.

Składniki

[na foremkę o średnicy 26 cm]

 

Kruchy spód:

  • 200 g mąki pszennej 
  • 120 g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli

 

Nadzienie dyniowe:

  • 500 g puree z dyni *
  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 jajka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagnieść przez kilka minut, a następnie wylepić nim wytłuszczoną formę do pieczenia.
  2. Spód nakłuć widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 min. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. W międzyczasie przygotować nadzienie dyniowe. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać sól, cynamon, przyprawę do piernika oraz skórkę pomarańczową i całość wymieszać. Kolejno dodać puree z dyni i zmiksować do połączenia się wszystkich składników.
  4. Gotową masę wylać na upieczony kruchy spód. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min.
  5. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem można udekorować np. bitą śmietaną.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze