Tort mango-marakuja z białą czekoladą

Tort o smaku mango-marakuja z dodatkiem białej czekolady sprawdzi się idealnie nie tylko na urodziny. Choć przygotowanie go wymaga chwili czasu, to smak wynagradza całą pracę! Dzięki masie jogurtowej oraz owocom, torcik jest lekki, delikatny, świeży, a co najważniejsze - pyszny! Na pewno zasmakuje wszystkim gościom!


Składniki

[na tortownicę o średnicy 26 cm]

 

Biszkopt:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa jogurtowa:

  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie galaretki o smaku mango
  • pół mango

Masa mango:

  • 125 g śmietany 30%
  • 150 g pulpy mango  
  • 25 g cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Masa marakuja:

  • 125 g śmietany 30%
  • 150 g pulpy marakuja 
  • 30 g cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Krem z białej czekolady do tynkowania tortu:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany 36%
  • 200 g białej czekolady

 

Przygotowanie:

 

 Biszkopt:

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru oraz cukru waniliowego. Kiedy cukier całkiem się rozpuści, ciągle miksując dodawać po jednym żółtku, aż piana będzie gęsta i puszysta.
  2. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min.
  4. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Następnie podzielić na 4 równe blaty.

Masa jogurtowa: 

  1. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając ok 100 ml mniej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Jogurt ubić mikserem, aby zrobił się bardziej puszysty. Dodać do niego wpół stężałą galaretkę oraz pokrojone w drobną kostkę mango i całość wymieszać do połączenia wszystkich składników.

Masa mango: 

  1. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej wody. Pozostawić do ostudzenia. Zmiksować z pulpą z mango do połączenia składników.
  2. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy mango.

Masa marakuja: 

  1. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej wody. Pozostawić do ostudzenia. Zmiksować z pulpą z marakui do połączenia składników.
  2. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy marakuja.

Krem z białej czekolady: 

  1. Białą czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką kremówką (ważne, aby nie doprowadzić do wrzenia!). Kiedy masa stanie się gładka i jednolita, pozostawić do ostudzenia. Następnie przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 8 h (najlepiej na całą noc).
  2. Po tym czasie ubić wcześniej przygotowaną masę. Dodać mascarpone i miksować do uzyskania gęstego kremu.

Tort: 

  1. Pierwszy blat tortu umieścić w rancie i ułożyć na paterze. Biszkopt dobrze nasączyć (ja użyłam zaparzonej herbaty z dodatkiem soku z cytryny i miodu). Na niego nałożyć masę jogurtową. Przykryć kolejnym blatem. Również należy go nasączyć, a następnie wyłożyć masę mango. Przykryć trzecim blatem. Ponownie go nasączyć i nałożyć kolejną masę - marakuja. Całość przykryć ostatnim blatem, który także trzeba nasączyć. Włożyć do lodówki na kilka godzin, aby masy stężały (najlepiej na całą noc).
  2. Kiedy masy stężeją, zdjąć rant z tortu. Wierzch oraz boki otynkować kremem z białej czekolady. 
  3. Na koniec ozdobić według własnych upodobań. Można użyć świeżych owoców, czekolady, kwiatów - ograniczeniem jest tylko wyobraźnia! ;)
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze

  1. Witam jaka wielkość formy jest potrzebna

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Czy pulpę z marakuji razem z pestkami?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuje za szybka odpowiedz bo dziś robię torcika

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mogę dać żelatynę bez rozuszczania?to fix?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żelatynę należy rozpuścić w wodzie, ostudzić, a następnie połączyć z pulpą owocową :)

      Usuń
  5. Czy mozna zamiast świeżego mango dodac z puszki pokrojone w kostkę ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można krem z marakuji jak i z mango przygotować wczesniej

    OdpowiedzUsuń
  7. Śmietany ma być odpowiednia 125g i 250g czy chodziło tutaj o ml?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy jogurt trzeba odsączyć na sicie żeby krem nie podchodził wodą?

    OdpowiedzUsuń
  9. Masa jogurtowa wyszła bardzo wodnista, taka ma być ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz