Puree z dyni

Jesień to sezon na dynię. Chociaż dobiega on powoli końca, to podzielę się jeszcze przepisem na puree, które można np. zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie. Nada się nie tylko do wytrawnych potraw, ale także do wypieków. W dzisiejszym wpisie przedstawię jak je przygotować. Gotowe puree dyniowe można wykorzystać do upieczenia przepysznych muffinek czy sernika dyniowego :)

Składniki

  •  dynia (lub jej część)

Przygotowanie: 

  1. Dynię umyć, wydrążyć, a następnie pokroić na ćwiartki lub mniejsze części.
  2. Pokrojone kawałki dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 40 min. Polecam sprawdzać widelcem lub patyczkiem czy dynia zmiękkła. Jeśli po tym czasie nadal będzie twarda, pozostawić ją jeszcze w piekarniku na kilka minut.
  4. Upieczoną dynię zostawić do całkowitego wystygnięcia. 
  5. Następnie obrać ją ze skórki (dyni hokkaido nie trzeba - jej skórka jest jadalna) i zmiksować blenderem na gładkie puree. Jeśli będzie ono zbyt suche, należy dodać odrobinę wody. Jeśli natomiast będzie za rzadkie, nadmiar wody odcisnąć w gazie.
  6. Zmiksowane puree jest gotowe do użycia. Można wykorzystać je od razu, bądź też przełożyć do słoiczka i zużyć za kilka dni (w lodówce przechowujemy do tygodnia). Puree można też śmiało zamrozić i sięgnąć po nie poza sezonem na dynię.
 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼

Komentarze