Sernik krakowski

Sernik krakowski to tradycyjny wypiek składający się z kruchego spodu, masy serowej zawierającej dużo bakalii, charakterystycznej kratki z ciasta na wierzchu całości oraz słodkiego lukru. Ten klasyczny deser przypadnie do gustu zwłaszcza osobom lubiącym rodzynki czy skórkę pomarańczową, których to składników nie może zabraknąć. Poniższy przepis na sernik krakowski nie jest trudny w przygotowaniu i sprawdzi się świetnie na każdą okazję. Dlatego serdecznie zachęcam do skorzystania z niego i przygotowanie takiego wypieku nie tylko od święta. 

Składniki

Kruche ciasto:

  • 270 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sernik:

  • 750 g tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego)
  • 125 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 4 duże jajka 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • bakalie (np. rodzynki, skórka pomarańczowa) 

Przygotowanie:

Kruche ciasto: 

  1. Zacząć od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie podzielić na 2 części w stosunku 1:2. Każdą z nich owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min.  
  2. W międzyczasie wyłożyć blaszkę o wymiarach 25x25 cm papierem do pieczenia.  
  3. Po upływie pół godziny wyjąć większą część ciasta z lodówki. Następnie wylepić nim przygotowaną blaszkę. 
  4. Tak przygotowany spód nakłuć widelcem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 18 min. Pozostawić do wystudzenia.

Sernik:

  1. Twaróg trzykrotnie zmielić (można też użyć twarogu z wiaderka). 
  2. Dodać do niego masło, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksować do połączenia się składników.
  3. W międzyczasie ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. 
  4. Na koniec dodać wybrane bakalie i krótko zamieszać. 
  5. Gotową masę przełożyć na wcześniej upieczony spód i wyrównać wierzch.
  6. Z lodówki wyjąć pozostałą część ciasta. Uformować z niego wałeczki, które następnie ułożyć na wierzchu masy serowej. 
  7. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 65 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia lekko uchylonym piekarniku.
  8. Wystudzony sernik polać lukrem cytrynowym. Można też posypać go jedynie cukrem pudrem. Sernik przechowywać w chłodnym miejscu.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze