Klasyczna szarlotka z warstwą budyniu śmietankowego to proste, ale równie pyszne połączenie. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto lubi wszelkie wypieki z jabłkami. Delikatne, kruche ciasto świetnie komponuje się z usmażonymi jabłkami z dodatkiem cynamonu oraz gęstym budyniem. Ten rozpływający się w ustach wypiek to deser, który świetnie smakuje nie tylko jesienną porą! Gorąco zachęcam do jego przygotowania!
Składniki
[na blaszkę 25x35 cm]
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 900 ml mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 5 łyżek cukru
Nadzienie jabłkowe:
Przygotowanie:
- Zacząć od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie podzielić na 2 części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
- Kolejno przygotować budyń. 800 ml mleka zagotować. W pozostałych 100 ml rozpuścić cukier oraz proszek budyniowy. Kiedy mleko się zagotuje, dodać przygotowaną mieszankę budyniu z cukrem. Energicznie mieszając, by nie powstały grudki, doprowadzić do zagotowania. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą i pozostawić do wystudzenia.
- W międzyczasie przygotować nadzienie jabłkowe. Owoce umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Następnie przełożyć je do garnka i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Pod koniec smażenia dodać cynamon. Jeśli jabłka są mało słodkie, dosłodzić je cukrem według uznania.
- Po ok 30 min wyjąć z lodówki jedną część ciasta. Wykleić nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku przez 20 min w temperaturze 180 stopni.
- Na upieczony spód wyłożyć usmażone wcześniej jabłka. Następnie ułożyć warstwę budyniu. Na wierzchu zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
- Całość piec do zarumienienia przez 45 min w temperaturze 180 stopni.
- Upieczone ciasto wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Hej jakiej wielkości forma ???
OdpowiedzUsuń25x35 cm :)
UsuńDzięki 🤗
OdpowiedzUsuńWitam, jaka gramatura budyniu?
OdpowiedzUsuńSą różne opakowania
40 g :)
UsuńDziękuję, ciacho zrobilam
UsuńWyszło przepyszne!!!
Zamieniłam tylko jablka na śliwki, bo jablek nie miałam.
Dzięki za przepis!!!