Szarlotka z budyniem

Klasyczna szarlotka z warstwą budyniu śmietankowego to proste, ale równie pyszne połączenie. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto lubi wszelkie wypieki z jabłkami. Delikatne, kruche ciasto świetnie komponuje się z usmażonymi jabłkami z dodatkiem cynamonu oraz gęstym budyniem. Ten rozpływający się w ustach wypiek to deser, który świetnie smakuje nie tylko jesienną porą! Gorąco zachęcam do jego przygotowania!

Składniki

[na blaszkę 25x35 cm]

 

 Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej 
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Masa budyniowa: 

  • 900 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 5 łyżek cukru

Nadzienie jabłkowe:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: kilka łyżek cukru (jeśli jabłka są mało słodkie)
 

Przygotowanie:

  1. Zacząć od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie podzielić na 2 części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. 
  2. Kolejno przygotować budyń. 800 ml mleka zagotować. W pozostałych 100 ml rozpuścić cukier oraz proszek budyniowy. Kiedy mleko się zagotuje, dodać przygotowaną mieszankę budyniu z cukrem. Energicznie mieszając, by nie powstały grudki, doprowadzić do zagotowania. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą i pozostawić do wystudzenia.
  3.  W międzyczasie przygotować nadzienie jabłkowe. Owoce umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Następnie przełożyć je do garnka i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Pod koniec smażenia dodać cynamon. Jeśli jabłka są mało słodkie, dosłodzić je cukrem według uznania. 
  4. Po ok 30 min wyjąć z lodówki jedną część ciasta. Wykleić nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku przez 20 min w temperaturze 180 stopni. 
  5. Na upieczony spód wyłożyć usmażone wcześniej jabłka. Następnie ułożyć warstwę budyniu. Na wierzchu zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
  6. Całość piec do zarumienienia przez 45 min w temperaturze 180 stopni.
  7. Upieczone ciasto wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze

Prześlij komentarz