Ciasto dyniowe to pyszny sezonowy wypiek. Słodkie i wilgotne ciasto z dodatkiem orzechów włoskich to rewelacyjny pomysł na jesienny deser. Smakuje naprawdę wspaniale z gorącą kawą bądź herbatą. Serdecznie polecam :)
Składniki
[na blaszkę o wymiarach 25 x 12 cm]
- 320 g mąki pszennej
- 250 g puree z dyni *
- 100 g cukru
- 125 ml oleju
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- opcjonalnie: garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Jajka z cukrem ubić na puszystą masę.
- Dodać puree z dyni i krótko zmiksować. Następnie wsypać suche składniki i całość wymieszać.
- Na koniec dodać olej i ponownie zmiksować.
- Do przygotowanej masy dodać pokrojone kawałki orzechów włoskich i całość zamieszać.
- Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 60 min. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz