Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe to pyszny sezonowy wypiek. Słodkie i wilgotne ciasto z dodatkiem orzechów włoskich to rewelacyjny pomysł na jesienny deser. Smakuje naprawdę wspaniale z gorącą kawą bądź herbatą. Serdecznie polecam :)

Składniki

[na blaszkę o wymiarach 25 x 12 cm]

  • 320 g mąki pszennej 
  • 250 g puree z dyni *
  • 100 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: garść orzechów włoskich 

Przygotowanie:

  1. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. 
  2. Dodać puree z dyni i krótko zmiksować. Następnie wsypać suche składniki i całość wymieszać. 
  3. Na koniec dodać olej i ponownie zmiksować.
  4. Do przygotowanej masy dodać pokrojone kawałki orzechów włoskich i całość zamieszać.
  5. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 60 min. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia. 
  6. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego!
🐼 
 
 

Komentarze