Bułeczki dyniowe

Bułeczki w kształcie dyni to rewelacyjny i efektowny jesienny wypiek. Nie tylko wspaniale wyglądają, ale równie dobrze smakują. Puszyste i miękkie bułeczki dyniowe to pyszna propozycja na śniadanie jak i doskonały pomysł na podwieczorek. Serdecznie polecam.

Składniki

[na około 10 bułeczek]

  • 400 g mąki pszennej 
  • 170 g puree z dyni *
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko 
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Zacząć od przygotowania rozczynu. Do 150 ml ciepłej wody dodać drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki (ok 20 g). Całość wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min, aby drożdże wyrosły.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, sól oraz puree z dyni. Całość zagnieść. Po chwili dodać roztopione masło i całość dokładnie wyrobić.
  3. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 h.
  4. Po tym czasie podzielić ciasto na około 10 równych części. Z każdej uformować kulkę. Każdą bułeczkę delikatnie obwiązać sznurkiem, aby podzielił ją na 8 części. 
  5. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce włożonej papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 min.
  6. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Bułeczki dyniowe piec przez 30 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Na środku każdej bułeczki wbić np. kawałek patyka, aby odwzorować czubek dyni.

 Udanych wypieków i smacznego! 🐼

 




Komentarze