Bułeczki w kształcie dyni to rewelacyjny i efektowny jesienny wypiek. Nie tylko wspaniale wyglądają, ale równie dobrze smakują. Puszyste i miękkie bułeczki dyniowe to pyszna propozycja na śniadanie jak i doskonały pomysł na podwieczorek. Serdecznie polecam.
Składniki
[na około 10 bułeczek]
- 400 g mąki pszennej
- 170 g puree z dyni *
- 150 ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 40 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Zacząć od przygotowania rozczynu. Do 150 ml ciepłej wody dodać drożdże, łyżeczkę cukru oraz
łyżkę mąki (ok 20 g). Całość wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na
15 min, aby drożdże wyrosły.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, sól oraz puree z dyni. Całość zagnieść. Po chwili dodać roztopione masło i całość
dokładnie wyrobić.
- Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 h.
- Po tym czasie podzielić ciasto na około 10 równych części. Z każdej uformować kulkę. Każdą bułeczkę delikatnie obwiązać sznurkiem, aby podzielił ją na 8 części.
- Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce włożonej papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 min.
- W
międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Bułeczki dyniowe piec przez 30 min.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Na środku każdej bułeczki wbić np. kawałek patyka, aby odwzorować czubek dyni.
Komentarze
Prześlij komentarz