Sernikobrownie dyniowe to sezonowy wypiek idealnie sprawdzi się w chłodne, jesienne dni. Ciasto jest połączeniem wilgotnego, mocno czekoladowego brownie oraz aromatycznej masy serowo-dyniowej. Nie zaprzeczę, że dyniowe sernikobrownie jest bardzo słodką, ale również niezwykle pyszną propozycją. Nie może się nie udać, dlatego serdecznie zachęcam do jego przygotowania!
Składniki
[na blaszkę o wymiarach 25 x 25 cm]
Brownie:
- 200 g czekolady deserowej
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Masa serowa:
- 450 g tłustego twarogu
- 250 g puree z dyni *
- 100 g cukru
- 50 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Brownie:
- Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
- Jajka z cukrem utrzeć na gładką masę. Połączyć z roztopioną czekoladą z masłem i dobrze wymieszać.
- Na koniec dodać suche
składniki - mąkę pszenną, kakao oraz szczyptę soli. Całość zmiksować do
otrzymania jednolitej masy.
Masa serowa:
- Twaróg dwukrotnie zmielić. Dodać do niego puree z dyni, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać.
- Do masy twarogowo-dyniowej wbić jajka i całość zmiksować.
- Na koniec dodać śmietankę kremówkę i delikatnie ze sobą połączyć, do otrzymania jednolitej masy.
- Wcześniej przygotowane brownie przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na wierzch przelać warstwę serowo-dyniową. Za pomocą łyżeczki, w kilku miejscach delikatnie zamieszać obie masy.
- Gotowe ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 55 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Na jaki rozmiar blaszki jest przygotowany ten przepis?
OdpowiedzUsuńJestem początkująca i nie wiem czy śmietankę dodajemy bez wcześniejszego ubijania?
25 x 25 cm :) Śmietanki nie ubijałam, dodałam prosto z kubeczka :)
Usuń