Muffiny na Halloween

Dyniowe muffinki to strasznie pyszny pomysł na halloweenowy wypiek. Babeczki są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników. Dzięki odpowiednim upiornym dekoracjom z pewnością zachwycą każdego na imprezie z okazji tego święta. Gorąco polecam ich przygotowanie!

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g puree z dyni *
  • 150 g roztopionego masła
  • 150 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • dodatkowo: biała i ciemna czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon oraz skórkę z pomarańczy umieścić w jednej misce i całość wymieszać. 
  2. W osobnym naczyniu połączyć ze sobą puree z dyni, mleko oraz jajka. Dodać do suchych składników i zamieszać do otrzymania jednolitej masy. Na koniec dołożyć roztopione masło i ponownie zmiksować.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do papilotek. Muffinki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. 
  4. Po wystudzeniu babeczki polać rozpuszczoną białą czekoladą, a następnie przy użyciu wykałaczki namalować halloweenowe wzory, wykorzystując ciemną czekoladę.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 

 

Komentarze