Dyniowe muffinki to strasznie pyszny pomysł na halloweenowy wypiek. Babeczki są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników. Dzięki odpowiednim upiornym dekoracjom z pewnością zachwycą każdego na imprezie z okazji tego święta. Gorąco polecam ich przygotowanie!
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g puree z dyni *
- 150 g roztopionego masła
- 150 g cukru
- 50 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka starta z 1 pomarańczy
- dodatkowo: biała i ciemna czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
- Suche
składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon oraz skórkę z
pomarańczy umieścić w jednej misce i całość wymieszać.
- W osobnym naczyniu połączyć ze sobą puree z dyni, mleko oraz jajka. Dodać do suchych składników i zamieszać do otrzymania jednolitej masy. Na koniec dołożyć roztopione masło i ponownie zmiksować.
- Gotowe ciasto przełożyć do papilotek. Muffinki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Po wystudzeniu babeczki polać rozpuszczoną białą czekoladą, a następnie przy użyciu wykałaczki namalować halloweenowe wzory, wykorzystując ciemną czekoladę.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz