Muffiny dyniowe z kawałkami czekolady

Muffinki dyniowe z czekoladą to świetny pomysł na jesienny deser. Babeczki są delikatne i wilgotne, a dodatkowo bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się do kawy w pochmurne i chłodne popołudnie. Gorąco zachęcam do ich przygotowania u siebie w domu :)

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g puree z dyni *
  • 150 g roztopionego masła
  • 150 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon oraz skórkę z pomarańczy umieścić w jednej misce i całość wymieszać. 
  2. W osobnym naczyniu połączyć ze sobą puree z dyni, mleko oraz jajka. Dodać do suchych składników i zamieszać do otrzymania jednolitej masy. Następnie dołożyć roztopione masło i ponownie zmiksować. Na koniec wsypać pokrojoną w kostkę czekoladę i całość krótko wymieszać.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do papilotek. Muffinki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem babeczki można np. oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem bądź czekoladą.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 

 

Komentarze