Dyniowe ciasto drożdżowe

Dyniowe ciasto drożdżowe to przepyszna kombinacja, idealna na jesienne dni. Połączenie klasycznego ciasta drożdżowego z puree z dyni oraz aromatycznymi dodatkami - cynamonem i skórką z pomarańczy sprawdzi się idealnie na chłodne wieczory! Zachęcam każdego do wypróbowania tego wypieku!

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g puree z dyni *
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g cukru 
  • 80 g roztopionego masła 
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • szczypta soli
 

Przygotowanie:

  1. Na początku wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem, skórką z pomarańczy oraz solą. Następnie dodać jajka, puree z dyni oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić przez kilka minut. Do całości dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  3. W międzyczasie foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Po upływie 1,5 h wyrośnięte podzielić ciasto podzielić na 9 części. Każdą uformować w kulkę i przełożyć do foremki. Wierzch drożdżówki posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.
  5. Gotowe ciasto pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 min.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 min. 
  7. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼  
 

Komentarze