Dyniowe ciasto drożdżowe to przepyszna kombinacja, idealna na jesienne dni. Połączenie klasycznego ciasta drożdżowego z puree z dyni oraz aromatycznymi dodatkami - cynamonem i skórką z pomarańczy sprawdzi się idealnie na chłodne wieczory! Zachęcam każdego do wypróbowania tego wypieku!
Przygotowanie:
- Na początku wykonać
zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę
cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
min do wyrośnięcia.
- W osobnej misce wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem, skórką z pomarańczy oraz solą. Następnie dodać jajka, puree z dyni oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić przez kilka minut. Do całości dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- W międzyczasie foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Po
upływie 1,5 h wyrośnięte podzielić ciasto podzielić na 9 części. Każdą uformować w kulkę i przełożyć do
foremki. Wierzch drożdżówki posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.
- Gotowe ciasto pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 min.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz