Sernik ze słonym karmelem

Sernik o smaku słonego karmelu jest doskonałą propozycją dla wielbicieli tego połączenia. Serniczek jest puszysty i delikatny. Dodatkowo nie wymaga poświęcenia zbyt wiele czasu na jego przygotowanie. Sprawdzi się idealnie nie tylko od święta bądź na ważną uroczystość, ale także jako deser dla całej rodziny po niedzielnym obiedzie. Na pewno posmakuje każdemu, kto go spróbuje :)

Składniki

 

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu (ja użyłam z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 175 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu o smaku słonego karmelu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

 

Spód:

  1. Suche składniki wymieszać ze sobą, a następnie dodać do nich żółtka i pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do połączenia składników i uformować w kulkę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 min.
  2. Po tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją ciastem. Piec w 180 stopniach przez ok 15 min.  

Masa serowa: 

  1. Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniowym.
  2.  W osobnej misce ubić na sztywno białka z odrobiną soli. Dodać je do masy serowej i delikatnie wymieszać.
  3. Na upieczony wcześniej spód wyłożyć masę serową.
  4. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 85 min. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu przechowywać w lodówce.
  5. Przed podaniem ciasto można polać np. słonym karmelem. Po przepis zapraszam tutaj.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze