Słony karmel

Słony karmel to popularny dodatek do wielu deserów. Idealnie sprawdzi się jako polewa do ciast, naleśników, gofrów czy lodów. Chociaż jego przygotowanie wymaga nieco cierpliwości i uwagi, to smak domowego solonego karmelu na pewno wynagrodzi Wam poświęcony czas! Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu!

Składniki

  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 60 ml śmietanki 30%
  • pół łyżeczki soli

* Z powyższych  proporcji wychodzi słoiczek o pojemności 150 ml

Przygotowanie:

  1. Cukier wsypać do garnka o grubszym dnie i podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy zacznie się rozpuszczać, należy od czasu do czasu go zamieszać drewnianą łyżką lub łopatką.
  2. Cukier mieszać do czasu jego całkowitego rozpuszczenia (aż nie będzie widocznych grudek). Trzeba jednak przy tym uważać, aby nie przypalić karmelu, ponieważ będzie miał gorzki posmak!
  3. Po rozpuszczeniu całego cukru, należy ostrożnie dodać masło. Następnie mieszać przez kilka minut, aż do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.
  4. Kolejno należy dodać śmietankę i całość zamieszać. Po całkowitym połączeniu się składników, zdjąć z ognia.
  5. Na koniec dodać sól i zamieszać. Gotowy słony karmel przełożyć do słoiczka.
  6. Solony karmel w szczelnie zamkniętym słoiczku można przechowywać w lodówce przez ok 2 tyg. Pod wpływem niskiej temperatury karmel stanie się twardy. Dlatego aby ponownie otrzymać płynną konsystencję, należy go wcześniej podgrzać. 
  7. Podawać jako dodatek do różnych deserów - ciast, naleśników czy lodów :)
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 

Komentarze