Słony karmel to popularny dodatek do wielu deserów. Idealnie sprawdzi się jako polewa do ciast, naleśników, gofrów czy lodów. Chociaż jego przygotowanie wymaga nieco cierpliwości i uwagi, to smak domowego solonego karmelu na pewno wynagrodzi Wam poświęcony czas! Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu!
Składniki
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 60 ml śmietanki 30%
- pół łyżeczki soli
* Z powyższych proporcji wychodzi słoiczek o pojemności 150 ml
Przygotowanie:
- Cukier wsypać do garnka o grubszym dnie i podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy zacznie się rozpuszczać, należy od czasu do czasu go zamieszać drewnianą łyżką lub łopatką.
- Cukier mieszać do czasu jego całkowitego rozpuszczenia (aż nie będzie widocznych grudek). Trzeba jednak przy tym uważać, aby nie przypalić karmelu, ponieważ będzie miał gorzki posmak!
- Po rozpuszczeniu całego cukru, należy ostrożnie dodać masło. Następnie mieszać przez kilka minut, aż do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.
- Kolejno należy dodać śmietankę i całość zamieszać. Po całkowitym połączeniu się składników, zdjąć z ognia.
- Na koniec dodać sól i zamieszać. Gotowy słony karmel przełożyć do słoiczka.
- Solony karmel w szczelnie zamkniętym słoiczku można przechowywać w lodówce przez ok 2 tyg. Pod wpływem niskiej temperatury karmel stanie się twardy. Dlatego aby ponownie otrzymać płynną konsystencję, należy go wcześniej podgrzać.
- Podawać jako dodatek do różnych deserów - ciast, naleśników czy lodów :)
Komentarze
Prześlij komentarz