Wegańskie pierniczki

Pierniczki to tradycyjny świąteczny wypiek. Ich wegańska wersja jest równie pyszna i aromatyczna, a przy tym prosta w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka, żeby cieszyć się ich smakiem. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 225 ml mleka roślinnego 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 100 g daktyli 
  • 80 g margaryny 
  • 50 g kakao 
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika   
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną, cukier trzcinowy, kakao, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą.  
  2. Daktyle zmielić w malakserze. Dodać do nich mleko roślinne oraz rozpuszczoną margarynę i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. 
  3. Do suchych składników dodać przygotowaną mokrą masę i zagnieść ciasto.
  4. Wyrobione ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 0,5 cm. Foremkami wykrawać pierniczki. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
  5. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 min. 
  6. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Dowolnie udekorować. 
Udanych wypieków i smacznego!
🐼 
 
 

 

Komentarze