Pierniczki to tradycyjny świąteczny wypiek. Ich wegańska wersja jest równie pyszna i aromatyczna, a przy tym prosta w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka, żeby cieszyć się ich smakiem. Serdecznie polecam.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 225 ml mleka roślinnego
- 150 g cukru trzcinowego
- 100 g daktyli
- 80 g margaryny
- 50 g kakao
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną, cukier trzcinowy, kakao, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą.
- Daktyle zmielić w malakserze. Dodać do nich mleko roślinne oraz rozpuszczoną margarynę i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
- Do suchych składników dodać przygotowaną mokrą masę i zagnieść ciasto.
- Wyrobione ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 0,5 cm. Foremkami wykrawać pierniczki. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
- Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Dowolnie udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz