Sernik z jabłkami i kruszonką to połączenie kruchego ciasta, puszystej masy serowej oraz kawałków owoców. Idealnie sprawdzi się dla każdego, kto uwielbia zarówno klasyczny sernik, jak i aromatyczną szarlotkę. Serdecznie polecam.
Składniki
[na blaszkę o średnicy 26 cm]
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 75 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sernik:
- 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Nadzienie jabłkowe:
- 700 g jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie: cukier, jeśli jabłka są kwaśne
Przygotowanie:
- Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść do połączenia się składników. Przygotowane ciasto podzielić na dwie w miarę równe części. Mniejszą z nich owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Drugą ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spód nakłuć widelcem, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min.
- W międzyczasie przygotować masę serową. Twaróg, cukier, cukier waniliowy, jajka oraz budyń umieścić w jednym naczyniu i zmiksować do połączenia się wszystkich składników.
- Następnie przygotować jabłka. Owoce obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do naczynia, dodać cynamon (opcjonalnie cukier) i podprażyć na ogniu przez 5 min.
- Na upieczony spód wyłożyć masę serową, a następnie warstwę jabłek. Z lodówki wyjąć pozostałą część ciasta i zetrzeć na wierzchu sernika. Całość piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 min.
- Po upieczeniu, sernik pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz