Sernik z jabłkami i kruszonką

Sernik z jabłkami i kruszonką to połączenie kruchego ciasta, puszystej masy serowej oraz kawałków owoców. Idealnie sprawdzi się dla każdego, kto uwielbia zarówno klasyczny sernik, jak i aromatyczną szarlotkę. Serdecznie polecam.

Składniki

[na blaszkę o średnicy 26 cm]

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 75 g cukru 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

 

Sernik:

  • 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Nadzienie jabłkowe:

  • 700 g jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: cukier, jeśli jabłka są kwaśne

Przygotowanie:

  1. Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść do połączenia się składników. Przygotowane ciasto podzielić na dwie w miarę równe części. Mniejszą z nich owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Drugą ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spód nakłuć widelcem, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min.
  2. W międzyczasie przygotować masę serową. Twaróg, cukier, cukier waniliowy, jajka oraz budyń umieścić w jednym naczyniu i zmiksować do połączenia się wszystkich składników.
  3. Następnie przygotować jabłka. Owoce obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do naczynia, dodać cynamon (opcjonalnie cukier) i podprażyć na ogniu przez 5 min. 
  4. Na upieczony spód wyłożyć masę serową, a następnie warstwę jabłek. Z lodówki wyjąć pozostałą część ciasta i zetrzeć na wierzchu sernika. Całość piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 min. 
  5. Po upieczeniu, sernik pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze