Mini serniczki o smaku karmelowym to łatwy w przygotowaniu wypiek, który rewelacyjnie sprawdzi się na każdą imprezę rodzinną bądź spotkanie ze znajomymi. Delikatne i słodkie mniejsze wersje klasycznego sernika karmelowego to deser, który z pewnością posmakuje każdemu. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki
[na około 16 sztuk]
Spód:
- 80 g herbatników karmelowych
- 45 g masła
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g kajmaku
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 20 g proszku na budyń
Dodatkowo:
- kajmak
- precelki/orzeszki/czekolada/ciasteczka do ozdoby serniczków
Przygotowanie:
- Herbatniki karmelowe
zmielić w malakserze. Masło rozpuścić i połączyć z ciasteczkami. Masę
równomiernie wyłożyć w foremkach na babeczki.
- Do twarogu sernikowego dodać śmietankę kremówkę, jajko, kajmak, cukier oraz proszek budyniowy. Całość krótko zmiksować.
- Gotową
masę serową przełożyć do foremek z przygotowanym wcześniej spodem. Delikatnie wyrównać wierzch.
- Serniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia lekko w uchylonym piekarniku.
- Gdy serniczki wystygną, ich wierzch polać kajmakiem. Aby łatwiej go nałożyć i rozprowadzić, polecam wcześniej lekko podgrzać masę kajmakową.
- Na koniec ozdobić wierzch mini serniczków wybranymi przez siebie dodatkami. Mogą to być ciasteczka, czekolada, precelki bądź orzeszki.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz