Mini serniczki ze słonym karmelem

Mini serniczki o smaku karmelowym to łatwy w przygotowaniu wypiek, który rewelacyjnie sprawdzi się na każdą imprezę rodzinną bądź spotkanie ze znajomymi. Delikatne i słodkie mniejsze wersje klasycznego sernika karmelowego to deser, który z pewnością posmakuje każdemu. Koniecznie wypróbujcie! 

Składniki

[na około 16 sztuk]

Spód:

  • 80 g herbatników karmelowych
  • 45 g masła

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g kajmaku
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 20 g proszku na budyń

 

Dodatkowo:

  • kajmak 
  • precelki/orzeszki/czekolada/ciasteczka do ozdoby serniczków 

Przygotowanie:

  1. Herbatniki karmelowe zmielić w malakserze. Masło rozpuścić i połączyć z ciasteczkami. Masę równomiernie wyłożyć w foremkach na babeczki.
  2. Do twarogu sernikowego dodać śmietankę kremówkę, jajko, kajmak, cukier oraz proszek budyniowy. Całość krótko zmiksować.
  3. Gotową masę serową przełożyć do foremek z przygotowanym wcześniej spodem. Delikatnie wyrównać wierzch.
  4. Serniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia lekko w uchylonym piekarniku.
  5. Gdy serniczki wystygną, ich wierzch polać kajmakiem. Aby łatwiej go nałożyć i rozprowadzić, polecam wcześniej lekko podgrzać masę kajmakową.
  6. Na koniec ozdobić wierzch mini serniczków wybranymi przez siebie dodatkami. Mogą to być ciasteczka, czekolada, precelki bądź orzeszki.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze