Cantuccini z migdałami

Ciasteczka cantuccini to niezwykle popularna włoska przekąska pochodząca z Toskanii. Przygotowuje się je m.in. z mąki pszennej, cukru i jajek, ale także migdałów. Oprócz pieczenia, poddawane są procesowi suszenia, przez co są dość twarde. Dlatego rewelacyjnie sprawdzą się jako dodatek do kawy czy też do wina. Serdecznie polecam! 

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru 
  • 125 g migdałów 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 
  • szczypta soli  
  • skórka starta z mniejszej cytryny

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli wymieszać ze sobą.
  2. Do suchych składników dodać jajka, masło, ekstrakt migdałowy oraz skórkę cytrynową. Całość zagnieść do połączenia się składników. 
  3. Do przygotowanej masy dodać migdały. które należy wmieszać do ciasta.
  4. Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować wałek o długości około 30 cm. 
  5. Gotowe wałki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem lekko spłaszczyć ich wierzch.
  6. Piec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
  7. Po wyciągnięciu z pieca, wałki pokroić na ukos na około 2 cm kawałki.  Ponownie włożyć do piekarnika na 10 min przy temperaturze 200 stopni. W połowie procesu suszenia, obrócić ciasteczka na drugą stronę. 
  8. Po wystudzeniu, ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

 

Komentarze