Ciasteczka cantuccini to niezwykle popularna włoska przekąska pochodząca z Toskanii. Przygotowuje się je m.in. z mąki pszennej, cukru i jajek, ale także migdałów. Oprócz pieczenia, poddawane są procesowi suszenia, przez co są dość twarde. Dlatego rewelacyjnie sprawdzą się jako dodatek do kawy czy też do wina. Serdecznie polecam!
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 125 g migdałów
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
- skórka starta z mniejszej cytryny
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli wymieszać ze sobą.
- Do suchych składników dodać jajka, masło, ekstrakt migdałowy oraz skórkę cytrynową. Całość zagnieść do połączenia się składników.
- Do przygotowanej masy dodać migdały. które należy wmieszać do ciasta.
- Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować wałek o długości około 30 cm.
- Gotowe wałki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem lekko spłaszczyć ich wierzch.
- Piec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Po wyciągnięciu z pieca, wałki pokroić na ukos na około 2 cm kawałki. Ponownie włożyć do piekarnika na 10 min przy temperaturze 200 stopni. W połowie procesu suszenia, obrócić ciasteczka na drugą stronę.
- Po wystudzeniu, ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz