Szarlotka z galaretką

Szarlotka z dodatkiem galaretki owocowej to rewelacyjny pomysł na ciekawą odmianę tradycyjnego ciasta z jabłkami. Galaretka nie tylko podbija smak nadzienia jabłkowego, ale i nadaje dodatkowego aromatu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie przygotujcie ten wypiek u siebie w domu. Serdecznie polecam :)

Składniki

[na blaszkę o wymiarach 25x35 cm]

 

 Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej 
  • 200 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Nadzienie jabłkowe:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: kilka łyżek cukru (jeśli jabłka są mało słodkie)

Przygotowanie:

  1. Zacząć od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie podzielić na 2 części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki.
  2.  W międzyczasie, gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie jabłkowe. Owoce umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Następnie przełożyć je do garnka i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Pod koniec smażenia dodać cynamon. Na koniec do lekko ostudzonych jabłek wsypać galaretkę. Całość dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia się galaretki. 
  3. Po ok 30 min wyjąć z lodówki jedną część ciasta. Wykleić nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku przez około 20 min w temperaturze 180 stopni. 
  4. Na upieczony spód wyłożyć usmażone wcześniej jabłka. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki. Rozwałkować na kształt prostokąta i przykryć nim warstwę jabłek.
  5. Całość piec do zarumienienia przez 45 min w temperaturze 180 stopni.
  6. Upieczone ciasto wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze