Szarlotka z dodatkiem galaretki owocowej to rewelacyjny pomysł na ciekawą odmianę tradycyjnego ciasta z jabłkami. Galaretka nie tylko podbija smak nadzienia jabłkowego, ale i nadaje dodatkowego aromatu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie przygotujcie ten wypiek u siebie w domu. Serdecznie polecam :)
Składniki
[na blaszkę o wymiarach 25x35 cm]
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko + 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 kg jabłek
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie: kilka łyżek cukru (jeśli jabłka są mało słodkie)
Przygotowanie:
- Zacząć
od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki umieścić w misce i
połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie
podzielić na 2 części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki.
- W międzyczasie, gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie jabłkowe. Owoce umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Następnie przełożyć je do garnka i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Pod koniec smażenia dodać cynamon. Na koniec do lekko ostudzonych jabłek wsypać galaretkę. Całość dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia się galaretki.
- Po ok 30 min wyjąć z lodówki jedną część ciasta. Wykleić nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku przez około 20 min w temperaturze 180 stopni.
- Na
upieczony spód wyłożyć usmażone wcześniej jabłka. Drugą część ciasta
wyjąć z lodówki. Rozwałkować na kształt prostokąta i przykryć nim warstwę jabłek.
- Całość piec do zarumienienia przez 45 min w temperaturze 180 stopni.
- Upieczone ciasto wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz