Mini serniczki z polewą z białej czekolady oraz owocami to pyszny sposób na nieco odmienioną wersję klasycznego sernika. Dzięki łatwej możliwości podziału, rewelacyjnie sprawdzą się na każdą imprezę z najbliższymi. Serdecznie polecam!
Składniki
[na około 16 sztuk]
Spód:
- 80 g herbatników
- 45 g masła
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 100 g cukru
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 jajko
- 20 g proszku na budyń śmietankowy
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 75 g białej czekolady
- 75 ml śmietanki kremówki 30%
- dowolne owoce
Przygotowanie:
- Herbatniki
zmielić w malakserze. Masło rozpuścić i połączyć z ciasteczkami. Masę
równomiernie rozprowadzić do foremek na babeczki.
- Twaróg trzykrotnie zmielić (w przypadku twarogu z wiaderka - pominąć). Dodać do niego śmietankę kremówkę, jajko, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Całość krótko zmiksować.
- Gotową
masę serową przełożyć do foremek z przygotowanym spodem. Delikatnie wyrównać wierzch.
- Serniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia lekko w uchylonym piekarniku.
- Gdy serniczki się wystudzą, przygotować polewę. Białą czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką. Pozostawić do wychłodzenia.
- Mini serniczki równomiernie polać przygotowaną polewą. Na koniec, wierzch ozdobić wybranymi przez siebie owocami.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz