Mini serniczki z owocami

Mini serniczki z polewą z białej czekolady oraz owocami to pyszny sposób na nieco odmienioną wersję klasycznego sernika. Dzięki łatwej możliwości podziału, rewelacyjnie sprawdzą się na każdą imprezę z najbliższymi. Serdecznie polecam! 

Składniki

[na około 16 sztuk]

Spód:

  • 80 g herbatników
  • 45 g masła

 

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 100 g cukru
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 jajko
  • 20 g proszku na budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 75 g białej czekolady 
  • 75 ml śmietanki kremówki 30%
  • dowolne owoce

Przygotowanie:

  1. Herbatniki zmielić w malakserze. Masło rozpuścić i połączyć z ciasteczkami. Masę równomiernie rozprowadzić do foremek na babeczki.
  2. Twaróg trzykrotnie zmielić (w przypadku twarogu z wiaderka - pominąć). Dodać do niego śmietankę kremówkę, jajko, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Całość krótko zmiksować.
  3. Gotową masę serową przełożyć do foremek z przygotowanym spodem. Delikatnie wyrównać wierzch.
  4. Serniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia lekko w uchylonym piekarniku.
  5. Gdy serniczki się wystudzą, przygotować polewę. Białą czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką. Pozostawić do wychłodzenia. 
  6. Mini serniczki równomiernie polać przygotowaną polewą. Na koniec, wierzch ozdobić wybranymi przez siebie owocami.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze