Sernik z białą czekoladą to pyszne i delikatne połączenie. Dodatek słonego karmelu ponadto podbija smak wypieku. Jest to rewelacyjna propozycja na deser dla każdego, kto lubi wszelkie słodkości. Serdecznie polecam.
Składniki
[na blaszkę o średnicy 26 cm]
Spód:
- 160 g herbatników
- 75 g masła
Sernik:
- 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
- 200 g białej czekolady
- 180 g cukru
- 150 g śmietanki kremówki 30%
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Słony karmel:
- 150 g cukru
- 75 ml śmietanki kremówki 30%
- 60 g masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Herbatniki
zmielić w malakserze. Masło rozpuścić i połączyć z ciasteczkami. Masę
równomiernie rozprowadzić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Twaróg trzykrotnie zmielić (w przypadku twarogu z wiaderka - pominąć). Dodać do niego śmietankę kremówkę, żółtka, cukier oraz mąkę. Kolejno rozpuścić czekoladę, a następnie ostudzoną dodać do pozostałych składników. Całość krótko zmiksować.
- W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać do powstania jednolitej masy.
- Gotową
masę serową przełożyć na blaszkę z przygotowanym spodem. Wyrównać wierzch.
- Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 80 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia lekko uchylonym piekarniku.
- Po upieczeniu sernika przygotować słony karmel. Cukier umieścić w garnku. Pozostawić go na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypalił.
- Gdy cukier się rozpuści dodać masło, cały czas energicznie mieszając. Połączenie się tych składników może zająć nieco czasu, dlatego należy być cierpliwym.
- Dalej wlać śmietankę. Całość zamieszać do powstania jednolitej masy. Na koniec dosypać szczyptę soli. Gdy słony karmel zacznie się gotować, należy zdjąć go z ognia i pozostawić do ostudzenia.
- Wystudzony sernik równomiernie polać słonym karmelem. Dodatkowo można udekorować wierzch np. owocami lub orzeszkami.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz