Ciasto kawowe to pyszny pomysł na urozmaicenie klasycznego ciasta ucieranego. Kawowy aromat pysznie komponuje się z dodatkiem kwaskowatych wiśni oraz słodkiej kruszonki. Jest to idealny wypiek nie tylko na wakacyjne weekendowe popołudnia z najbliższymi. Z pewnością posmakuje wszystkim kawoszom. Serdecznie polecam!
Składniki
[na blaszkę o średnicy 26 cm]
Ciasto:
- 225 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 175 g cukru
- 4 jajka
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
Przygotowanie:
- Zacząć od przygotowania kruszonki. Mąkę, cukier oraz masło umieścić w jednej misce. Wymieszać do połączenia się składników. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
- W
czasie, gdy kruszonka się schładza, przygotować ciasto.
Miękkie masło
z cukrem utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać po jedynym jajku,
ciągle miksując. Kolejno wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kawę i krótko zmiksować do połączenia się składników.
- Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wiśnie umyć i wydrążyć, a następnie wyłożyć na wierzch ciasta.
- Na koniec wyciągnąć kruszonkę z lodówki i obficie obsypać nią ciasto.
- Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz