Ciasto kawowe z wiśniami i kruszonką

Ciasto kawowe to pyszny pomysł na urozmaicenie klasycznego ciasta ucieranego. Kawowy aromat pysznie komponuje się z dodatkiem kwaskowatych wiśni oraz słodkiej kruszonki. Jest to idealny wypiek nie tylko na wakacyjne weekendowe popołudnia z najbliższymi. Z pewnością posmakuje wszystkim kawoszom. Serdecznie polecam!

Składniki

[na blaszkę o średnicy 26 cm]

Ciasto:

  • 225 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 175 g cukru
  • 4 jajka
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 60 g cukru

Dodatkowo:

  • 450 g wiśni

Przygotowanie:

  1. Zacząć od przygotowania kruszonki. Mąkę, cukier oraz masło umieścić w jednej misce. Wymieszać do połączenia się składników. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
  2. W czasie, gdy kruszonka się schładza, przygotować ciasto. Miękkie masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać po jedynym jajku, ciągle miksując. Kolejno wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kawę i krótko zmiksować do połączenia się składników.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Wiśnie umyć i wydrążyć, a następnie wyłożyć na wierzch ciasta. 
  5. Na koniec wyciągnąć kruszonkę z lodówki i obficie obsypać nią ciasto.
  6. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  7. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. 
 Udanych wypieków i smacznego!
🐼 
 
 

Komentarze