Truskawkowa chmurka

Truskawkowa chmurka to niezwykle lekkie letnie ciasto. Sprawdzi się rewelacyjnie na każdą wakacyjną imprezę. Wypiek jest doskonałym połączeniem maślanego, kruchego spodu, świeżych owoców, słodkiej galaretki, delikatnego kremu śmietankowego oraz chrupiącej bezy. Z pewnością przypadnie do gustu niejednemu łasuchowi. Serdecznie polecam!

Składniki

(na blaszkę o wymiarach 25x35 cm)

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej 
  • 125 g masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

 

Galaretka truskawkowa:

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 700 ml wrzącej wody
  • 500 g truskawek

Krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 75 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wody

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • płatki migdałów 

Przygotowanie:

  1. Zacząć od przygotowania kruchego spodu. Suche składniki wymieszać ze sobą. Następnie dodać do nich żółtka i pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do połączenia się składników i uformować w kulkę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 min.
  2. Po tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją ciastem. Ciasto nakłuć widelcem i piec w 180 stopniach przez ok 18 min. Pozostawić do wystudzenia.
  3. W międzyczasie przygotować galaretkę. Rozpuścić ją w 700 ml wrzącej wody i pozostawić do wystudzenia. 
  4. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze części. Wyłożyć na przygotowany kruchy spód, a następnie zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki na kilkanaście minut do całkowitego stężenia.
  5. Kolejno przygotować krem śmietankowy. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder i krótko zmiksować. Następnie dołożyć mascarpone i ponownie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w wodzie, a następnie połączyć ją z kremem śmietankowym. Przygotowaną masę przełożyć na ciasto.
  6. Następnie przygotować bezę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kolejno dodawać do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając. Powstała beza powinna być gęsta i błyszcząca. 
  7. Gotową bezę równomiernie wyłożyć na blaszkę w kształcie prostokątnej formy, identycznej do tej, w której znajduje się ciasto. Wierzch posypać płatkami migdałów, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez kolejne 20-25 min.
  8. Upieczoną i przestudzoną bezę ułożyć na wierzchu ciasta. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze