Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką to obowiązkowy letni wypiek. Miękkie i puszyste bułeczki nadziane po brzegi aromatycznymi truskawkami oraz obficie posypane słodką kruszonką z pewnością każdemu przypadną do gustu. Gorąco zachęcam do ich przygotowania. 

Składniki

[na około 10-12 sztuk]

 

Ciasto drożdżowe:

  • 450 g mąki pszennej
  • 225 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru 
  • 75 g roztopionego masła 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli

 

Kruszonka: 

  • 100 g mąki
  • 80 g masła
  • 60 g cukru

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek
  • 1 białko

Przygotowanie:

  1. Wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Suche składniki, jajko oraz żółtko dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrobić przez kilka minut. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  3. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem i masłem. Wymieszać do połączenia się składników. Wstawić do lodówki do wychłodzenia.
  4. Również w czasie, kiedy ciasto drożdżowe wyrasta, truskawki umyć, wysuszyć i pokroić na plasterki.
  5. Po upływie 1,5 h wyrośnięte podzielić ciasto na około 12 równych części. Z każdej uformować kulkę, a następnie należy spłaszczyć jej środek. Placuszek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki zrobić zagłębienie na środku każdej drożdżówki, które następnie należy wypełnić pokrojonymi truskawkami.
  6. Brzegi drożdżówek posmarować pozostałym białkiem jajka. Na koniec wierzch bułeczek posypać kruszonką.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min. 
  8. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem drożdżówki można polać lukrem. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼  
 

Komentarze