Drożdżówki z truskawkami i kruszonką to obowiązkowy letni wypiek. Miękkie i puszyste bułeczki nadziane po brzegi aromatycznymi truskawkami oraz obficie posypane słodką kruszonką z pewnością każdemu przypadną do gustu. Gorąco zachęcam do ich przygotowania.
Przygotowanie:
- Wykonać
zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę
cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
min do wyrośnięcia.
- Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Suche składniki, jajko oraz żółtko dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrobić przez kilka minut. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem i masłem. Wymieszać do połączenia się składników. Wstawić do lodówki do wychłodzenia.
- Również
w czasie, kiedy ciasto drożdżowe wyrasta, truskawki umyć, wysuszyć i pokroić na plasterki.
- Po
upływie 1,5 h wyrośnięte podzielić ciasto na około 12 równych części. Z
każdej uformować kulkę, a następnie należy spłaszczyć jej środek.
Placuszek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą
szklanki zrobić zagłębienie na środku każdej drożdżówki, które
następnie należy wypełnić pokrojonymi truskawkami.
- Brzegi drożdżówek posmarować pozostałym białkiem jajka. Na koniec wierzch bułeczek posypać kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem drożdżówki można polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz