Sernik tradycyjny

Tradycyjny sernik przygotowany z trzykrotnie mielonego sera to wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Rewelacyjnie sprawdzi się w roli deseru po obiedzie, jak i ciasta na imieniny czy święta. Sernik wychodzi delikatny, kremowy i nie za słodki. Idealnie komponuje się z czekoladową polewą. Serdecznie polecam. 

Składniki

[na blaszkę o średnicy 26 cm]

Spód:

  • 160 g herbatników
  • 80 g masła



Sernik:

  • 800 g tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego)
  • 180 g cukru pudru
  • 150 g śmietanki kremówki 30%
  • 5 jajek 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady min. 50%
  • 75 g śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie:

  1. Herbatniki zmielić w makalserze. Masło rozpuścić i połączyć z ciasteczkami. Masę równomiernie rozprowadzić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Twaróg trzykrotnie zmielić. Dodać do niego śmietankę kremówkę, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz obie mąki.
  3. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać do powstania jednolitej masy. 
  4. Gotową masę serową przełożyć na blaszkę z przygotowanym spodem. Wyrównać wierzch.
  5. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 80 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia lekko uchylonym piekarniku.
  6. Po upieczeniu sernika przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Tak przygotowaną polewą równomiernie polać wystudzony sernik.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze