Tradycyjny sernik przygotowany z trzykrotnie mielonego sera to wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Rewelacyjnie sprawdzi się w roli deseru po obiedzie, jak i ciasta na imieniny czy święta. Sernik wychodzi delikatny, kremowy i nie za słodki. Idealnie komponuje się z czekoladową polewą. Serdecznie polecam.
Składniki
[na blaszkę o średnicy 26 cm]
Spód:
- 160 g herbatników
- 80 g masła
Sernik:
- 800 g tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego)
- 180 g cukru pudru
- 150 g śmietanki kremówki 30%
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 100 g czekolady min. 50%
- 75 g śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie:
- Herbatniki zmielić w makalserze. Masło rozpuścić i połączyć z ciasteczkami. Masę równomiernie rozprowadzić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Twaróg trzykrotnie zmielić. Dodać do niego śmietankę kremówkę, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz obie mąki.
- W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać do powstania jednolitej masy.
- Gotową
masę serową przełożyć na blaszkę z przygotowanym spodem. Wyrównać wierzch.
- Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 80 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia lekko uchylonym piekarniku.
- Po upieczeniu sernika przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Tak przygotowaną polewą równomiernie polać wystudzony sernik.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz