Drożdżowe zajączki z dodatkiem cynamonu to rewelacyjny pomysł na wypiek tradycyjnych cynamonek w wielkanocnym wydaniu. Te zawijane bułeczki są puszyste, miękkie i maślane. Wyglądają uroczo, a przy tym są niezwykle aromatyczne i pięknie pachnące. Z pewnością swoim wyglądem i smakiem zachwycą niejedną osobę. Serdecznie zachęcam do ich przygotowania na Wielkanoc i nie tylko :)
Nadzienie cynamonowe:
- 80 g masła
- 80 g cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki cynamonu
- lukier
Przygotowanie:
Nadzienie cynamonowe:
- Masło, cukier oraz cynamon umieścić w jednym naczyniu i utrzeć na gładką masę.
Ciasto drożdżowe:
- Wykonać
zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę
cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
min do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać, a następnie wymieszać z cukrem i solą. Do suchych składników dodać wyrośnięty zaczyn, jajko oraz rozpuszczone masło. Całość wyrobić przez kilka minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- Po tym czasie podzielić ciasto w stosunku 1:3. Każdą część rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na duży prostokąt o tej samej długości. Następnie równomiernie wyłożyć na nie wcześniej przygotowane nadzienie cynamonowe.
- Większą część zawinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku. Roladę pokroić na równe części.
- Mniejszą złożyć na pół, a następnie jeszcze raz ma pół. Podzielić na kawałki o takiej samej grubości jak zawinięte bułeczki. Będą one stanowić uszy zajączków. Połączyć je z cynamonkami, delikatnie dociskając do siebie obie części.
- Gotowe zajączki układać obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 25 min do wyrośnięcia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min. Jeszcze ciepłe posmarować lukrem. Pozostawić do przestygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz