Drożdżowe zajączki z cynamonem

Drożdżowe zajączki z dodatkiem cynamonu to rewelacyjny pomysł na wypiek tradycyjnych cynamonek w wielkanocnym wydaniu. Te zawijane bułeczki są puszyste, miękkie i maślane. Wyglądają uroczo, a przy tym są niezwykle aromatyczne i pięknie pachnące. Z pewnością swoim wyglądem i smakiem zachwycą niejedną osobę. Serdecznie zachęcam do ich przygotowania na Wielkanoc i nie tylko :)

Składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 175 ml ciepłego mleka
  • 75 g masła
  • 50 g cukru 
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie cynamonowe:

  • 80 g masła
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki cynamonu  

Dodatkowo:

  • lukier

Przygotowanie:

Nadzienie cynamonowe:

  1. Masło, cukier oraz cynamon umieścić w jednym naczyniu i utrzeć na gładką masę.

 

 

Ciasto drożdżowe:

  1. Wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać, a następnie wymieszać z cukrem i solą. Do suchych składników dodać wyrośnięty zaczyn, jajko oraz rozpuszczone masło. Całość wyrobić przez kilka minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  3. Po tym czasie podzielić ciasto w stosunku 1:3. Każdą część rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na duży prostokąt o tej samej długości. Następnie równomiernie wyłożyć na nie wcześniej przygotowane nadzienie cynamonowe. 
  4. Większą część zawinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku. Roladę pokroić na równe części. 
  5. Mniejszą złożyć na pół, a następnie jeszcze raz ma pół. Podzielić na kawałki o takiej samej grubości jak zawinięte bułeczki. Będą one stanowić uszy zajączków. Połączyć je z cynamonkami, delikatnie dociskając do siebie obie części. 
  6. Gotowe zajączki układać obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 25 min do wyrośnięcia. 
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min. Jeszcze ciepłe posmarować lukrem. Pozostawić do przestygnięcia.

Udanych wypieków i smacznego!
🐼  
 
 
 

Komentarze