Bułeczki drożdżowe z rodzynkami

Drożdżowe zawijane bułeczki z dodatkiem bakalii to pyszny pomysł na słodką przekąskę. Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe w połączeniu z rodzynkami, skórką pomarańczową i aromatycznym cynamonem tworzy rewelacyjną kombinację smakową, która z pewnością posmakuje niejednemu łasuchowi. Serdecznie polecam. 

Składniki

[na około 10-12 sztuk]

  • 400 g mąki pszennej
  • 175 ml ciepłego mleka
  • 75 g masła
  • 50 g cukru 
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli
 
Dodatkowo:
  • 80 g rodzynek
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać, a następnie wymieszać z cukrem i solą. Do suchych składników dodać wyrośnięty zaczyn, jajko oraz rozpuszczone masło. Całość wyrobić przez kilka minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  3. Po tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką na duży prostokąt. Następnie równomiernie rozsmarować je masłem, posypać cukrem i cynamonem. Kolejno rozłożyć na nim rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
  4. Roladę pokroić na równe części. Gotowe bułeczki układać obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 25 min do wyrośnięcia. 
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem można wierzch bułeczek posmarować lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼  
 
 
 

Komentarze