Drożdżowe zawijane bułeczki z dodatkiem bakalii to pyszny pomysł na słodką przekąskę. Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe w połączeniu z rodzynkami, skórką pomarańczową i aromatycznym cynamonem tworzy rewelacyjną kombinację smakową, która z pewnością posmakuje niejednemu łasuchowi. Serdecznie polecam.
Przygotowanie:
- Wykonać
zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę
cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
min do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać, a następnie wymieszać z cukrem i solą. Do suchych składników dodać wyrośnięty zaczyn, jajko oraz rozpuszczone masło. Całość wyrobić przez kilka minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- Po
tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką na duży
prostokąt. Następnie równomiernie rozsmarować je masłem, posypać cukrem i cynamonem. Kolejno rozłożyć na nim rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
- Roladę pokroić na równe części. Gotowe bułeczki układać obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 25 min do wyrośnięcia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem można wierzch bułeczek posmarować lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz