Klasyczny sernik oblany czekoladą to rewelacyjny wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Słodki i kremowy wypiek z polewą z mlecznej oraz białej czekolady przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Serdecznie polecam.
Składniki
[na blaszkę 25 x 25 cm]
Kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 1 jajko
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sernik:
- 750 g tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego)
- 175 g cukru pudru
- 100 g śmietanki kremówki 30%
- 4 duże jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g białej czekolady
- 150 g śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
- Zacząć od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min.
- W międzyczasie wyłożyć blaszkę o wymiarach 25x25 cm papierem do pieczenia.
- Po upływie pół godziny wyjąć ciasto z lodówki. Następnie wylepić nim przygotowaną blaszkę.
- Tak
przygotowany spód nakłuć widelcem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni przez ok 18 min. Pozostawić do wystudzenia.
Sernik:
- Twaróg trzykrotnie zmielić (można też użyć twarogu z wiaderka).
- Dodać do niego śmietankę kremówkę, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksować do połączenia się składników.
- W międzyczasie ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
- Gotową
masę przełożyć na wcześniej upieczony spód i wyrównać wierzch.
- Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 70 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia lekko uchylonym piekarniku.
- Wystudzony sernik polać czekoladą. Czekoladę mleczną rozpuścić ze 100 g śmietanki, natomiast białą czekoladę razem z 50 g śmietanki kremówki. Wierzch sernika równomiernie oblać polewą z mlecznej czekolady, a następnie za pomocą białej czekolady utworzyć dowolne wzory.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz