Mini babeczki

Mini babeczki to pyszny wypiek nie tylko na Wielkanoc. Miękkie i puszyste babeczki stanowią rewelacyjny dodatek do kawy po świątecznym posiłku. Są mniejszą wersją tradycyjnej babki, dzięki czemu idealnie nadają się do święconki. Świetnie sprawdzą się także jako ozdoba wielkanocnego stołu. Choć z pewnością szybko znikną z talerzy. Serdecznie polecam! 

Składniki

[na około 12-15 sztuk] 
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g drobnego cukru
  • 200 g masła 
  • 4 jajka 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Dodatkowo:

  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Następnie dodawać po 1 żółtku do masy maślanej, ciągle mieszając.                                                                                                                                                       
  3. Suche składniki - obie mąki, proszek do pieczenia oraz sól dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać.
  4. W międzyczasie białka ubić na sztywno. Powoli i delikatnie połączyć je z wcześniej przygotowaną masą do powstania jednolitego ciasta. 
  5. Gotowe ciasto przełożyć do foremek w kształcie babeczek. Wcześniej należy je wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. 
  6. Gotowe babeczki oprószyć cukrem pudrem (bądź polać lukrem).  
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 

 

Komentarze