Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką

Domowe ciasto drożdżowe z dżemem i dużą ilością kruszonki to pyszny wypiek, który z pewnością uwielbia każdy. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła ze szklanką mleka bądź kakao. Takie połączenie przywołuje wspomnienia z lat dziecięcych. Jeśli chcecie powrócić do smaków znanych z dzieciństwa, gorąco zachęcam do przygotowania takiej drożdżówki.  

Składniki

[na blaszkę o wymiarach 12x30 cm]


Ciasto drożdżowe:

  • 320 g mąki pszennej
  • 170 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru 
  • 75 g roztopionego masła 
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko 
  • szczypta soli

Kruszonka: 

  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 50 g cukru

Dodatkowo: 

  • 1 słoik dżemu, np. brzoskwiniowego

Przygotowanie:

  1. Wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Suche składniki, jajko oraz żółtko dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrobić przez kilka minut. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  3. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem i masłem. Wymieszać do połączenia się składników. Wstawić do lodówki do wychłodzenia. 
  4. Po upływie 1,5 h połowę wyrośniętego ciasta przełożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia bądź posmarowanej masłem i obsypanej mąką. 
  5. Następnie wyłożyć dżem, lekko wsmarowując go w ciasto. Warstwę nadzienia przykryć drugą częścią ciasta i delikatnie wyrównać.
  6. Wierzch obficie posypać kruszonką. 
  7. Gotowe ciasto pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 min.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 min. 
  9. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼  
 

Komentarze