Domowe
ciasto drożdżowe z dżemem i dużą ilością kruszonki to pyszny wypiek, który z pewnością uwielbia każdy. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła ze szklanką mleka bądź kakao. Takie połączenie przywołuje wspomnienia z lat dziecięcych. Jeśli chcecie powrócić do smaków znanych z dzieciństwa, gorąco zachęcam do przygotowania takiej drożdżówki.
Przygotowanie:
- Wykonać
zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę
cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
min do wyrośnięcia.
- Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Suche składniki, jajko oraz żółtko dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrobić przez kilka minut. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem i masłem. Wymieszać do połączenia się składników. Wstawić do lodówki do wychłodzenia.
- Po upływie 1,5 h połowę wyrośniętego ciasta przełożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia bądź posmarowanej masłem i obsypanej mąką.
- Następnie wyłożyć dżem, lekko wsmarowując go w ciasto. Warstwę nadzienia przykryć drugą częścią ciasta i delikatnie wyrównać.
- Wierzch obficie posypać kruszonką.
- Gotowe ciasto pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 min.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz