Domowe bułki z ziarnami to najlepsza śniadaniowa propozycja. Chrupiące, jeszcze ciepłe bułeczki z dodatkiem ziaren to idealny pomysł zdrowy i pyszny wypiek. Smakują zdecydowanie lepiej niż pieczywo z niejednej piekarni. Serdecznie polecam.
Składniki
[na około 10 sztuk]
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 ml ciepłej wody
- 18 g świeżych drożdży
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 30 g siemienia lnianego
- 30 g sezamu
- 60 g ziaren słonecznika
Przygotowanie:
- Przygotować rozczyn. Do 100 ml ciepłej wody dodać drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Całość wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min, aby drożdże wyrosły.
- Do
miski wsypać mąki, ziarna oraz sól i wymieszać. Następnie dodać rozczyn i
pozostałe 200 ml wody. Całość zagnieść. Po chwili dodać olej i całość
dokładnie wyrobić przez ok 10 min.
- Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 h.
- Po
tym czasie podzielić ciasto na około 10 równych części. Z każdej uformować
bułeczkę. Należy ją lekko spłaszczyć i odłożyć na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia.
- Gotowe bułeczki posmarować białkiem i posypać ziarnami. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 min.
- W
międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Bułeczki piec do zarumienienia przez około 25 min.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz