Bułki z ziarnami

Domowe bułki z ziarnami to najlepsza śniadaniowa propozycja. Chrupiące, jeszcze ciepłe bułeczki z dodatkiem ziaren to idealny pomysł zdrowy i pyszny wypiek. Smakują zdecydowanie lepiej niż pieczywo z niejednej piekarni. Serdecznie polecam. 

Składniki

[na około 10 sztuk]

  • 350 g mąki pszennej 
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 300 ml ciepłej wody
  • 18 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 30 g siemienia lnianego 
  • 30 g sezamu 
  • 60 g ziaren słonecznika 
Dodatkowo: 
  • białko do posmarowania bułek 
  • ziarna słonecznika/pestki dyni do posypania  

Przygotowanie:

  1. Przygotować rozczyn. Do 100 ml ciepłej wody dodać drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Całość wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min, aby drożdże wyrosły.
  2. Do miski wsypać mąki, ziarna oraz sól i wymieszać. Następnie dodać rozczyn i pozostałe 200 ml wody. Całość zagnieść. Po chwili dodać olej i całość dokładnie wyrobić przez ok 10 min.
  3. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 h.
  4. Po tym czasie podzielić ciasto na około 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę. Należy ją lekko spłaszczyć i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.        
  5. Gotowe bułeczki posmarować białkiem i posypać ziarnami. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 min.
  6. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Bułeczki piec do zarumienienia przez około 25 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Udanych wypieków i smacznego! 🐼

 


Komentarze