Szarlotka z dodatkiem aromatycznych bakalii to rewelacyjny pomysł na wypiek. Klasyczne ciasto z jabłkami zawierające rodzynki, skórkę pomarańczową oraz skórkę z limonki smakuje naprawdę wspaniale i świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Serdecznie polecam.
[na blaszkę 25x35 cm]
Ciasto:
Nadzienie jabłkowe:
Składniki
[na blaszkę 25x35 cm]
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki soku z cytryny + łyżeczka skórki startej z cytryny
- szczypta soli
Nadzienie jabłkowe:
- 2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- skórka starta z pomarańczy
- skórka starta z limonki
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- rodzynki
- opcjonalnie: kilka łyżek cukru (jeśli jabłka są mało słodkie)
Przygotowanie:
- Zacząć
od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki umieścić w misce i
połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie
podzielić na 2 części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą. Jedną włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalki.
- W międzyczasie, gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie jabłkowe. Owoce umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Następnie przełożyć je do garnka i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Pod koniec smażenia dodać cynamon, skórkę pomarańczową, skórkę startą z limonki oraz rodzynki. Jeśli jabłka są mało słodkie, dosłodzić je cukrem według uznania.
- Po ok 30 min wyjąć z lodówki jedną część ciasta. Wykleić nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku przez 20 min w temperaturze 180 stopni.
- Na upieczony spód wyłożyć usmażone wcześniej jabłka. Drugą część ciasta wyjąć z zamrażalnika. Zetrzeć go na tarce i posypać nim wierzch.
- Całość piec do zarumienienia przez 45 min w temperaturze 180 stopni.
- Upieczone ciasto wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz