Szarlotka z bakaliami i kruszonką

Szarlotka z dodatkiem aromatycznych bakalii to rewelacyjny pomysł na wypiek. Klasyczne ciasto z jabłkami zawierające rodzynki, skórkę pomarańczową oraz skórkę z limonki smakuje naprawdę wspaniale i świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Serdecznie polecam.

Składniki

[na blaszkę 25x35 cm]

 

 Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki soku z cytryny + łyżeczka skórki startej z cytryny
  • szczypta soli

Nadzienie jabłkowe:

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • skórka starta z pomarańczy 
  • skórka starta z limonki
  • kandyzowana skórka pomarańczowa 
  • rodzynki
  • opcjonalnie: kilka łyżek cukru (jeśli jabłka są mało słodkie)

Przygotowanie:

  1. Zacząć od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie podzielić na 2 części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą. Jedną włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalki.
  2.  W międzyczasie, gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie jabłkowe. Owoce umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Następnie przełożyć je do garnka i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Pod koniec smażenia dodać cynamon, skórkę pomarańczową, skórkę startą z limonki oraz rodzynki. Jeśli jabłka są mało słodkie, dosłodzić je cukrem według uznania. 
  3. Po ok 30 min wyjąć z lodówki jedną część ciasta. Wykleić nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku przez 20 min w temperaturze 180 stopni. 
  4. Na upieczony spód wyłożyć usmażone wcześniej jabłka. Drugą część ciasta wyjąć z zamrażalnika. Zetrzeć go na tarce i posypać nim wierzch.
  5. Całość piec do zarumienienia przez 45 min w temperaturze 180 stopni.
  6. Upieczone ciasto wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze