Sernik pistacjowy to pyszne połączenie klasycznego sernika na spodzie z herbatników z pastą pistacjową. Deser ten smakuje naprawdę rewelacyjnie i z pewnością zasmakuje niejednej osobie. Sprawdzi się na każdą okazję, dlatego serdecznie polecam jego przygotowanie!
- 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu (lub z wiaderka)
- 5 jajek
- 250 g cukru
- 200 g pasty pistacjowej
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g mąki ziemniaczanej
- posiekane pistacje
Dodatkowo:
Przygotowanie:
- Herbatniki zmielić w malakserze, a następnie dodać roztopione masło.
Całość dokładnie zmiksować. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej
papierem do pieczenia i dobrze ubić (np. za pomocą szklanki).
- Twaróg zmielić trzykrotnie. Dodać do niego żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, pastę pistacjową oraz posiekane pistacje i całość zmiksować do połączenia się składników.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Krótko zmiksować.
- Białka również ubić na sztywną pianę. Dodać do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie połączyć ze sobą.
- Gotową masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód.
- Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 70 min. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
- W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę ze śmietanką umieścić w misce i rozpuścić podgrzewając na małym ogniu.
- Przygotowaną polewą polać wierzch ostudzonego sernika, natomiast wierzch udekorować pistacjami.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz