Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy to pyszne połączenie klasycznego sernika na spodzie z herbatników z pastą pistacjową. Deser ten smakuje naprawdę rewelacyjnie i z pewnością zasmakuje niejednej osobie. Sprawdzi się na każdą okazję, dlatego serdecznie polecam jego przygotowanie! 

Składniki

(na blaszkę o średnicy 26 cm)

 

Spód:

  • 180 g herbatników
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu (lub z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 200 g pasty pistacjowej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g mąki ziemniaczanej   
  • posiekane pistacje 
Dodatkowo:
  • 100 g białej czekolady 
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • pistacje do dekoracji  

Przygotowanie:

  1. Herbatniki zmielić w malakserze, a następnie dodać roztopione masło. Całość dokładnie zmiksować. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze ubić (np. za pomocą szklanki). 
  2. Twaróg zmielić trzykrotnie. Dodać do niego żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, pastę pistacjową oraz posiekane pistacje i całość zmiksować do połączenia się składników.
  3. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Krótko zmiksować.
  4. Białka również ubić na sztywną pianę. Dodać do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie połączyć ze sobą.
  5. Gotową masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód.
  6. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 70 min. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. 
  7. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę ze śmietanką umieścić w misce i rozpuścić podgrzewając na małym ogniu. 
  8. Przygotowaną polewą polać wierzch ostudzonego sernika, natomiast wierzch udekorować pistacjami. 
 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 





Komentarze