Pączki

Pączki z różą to tradycyjny wypiek na Tłusty Czwartek. Domowe pączki wychodzą bardzo puszyste, miękkie i delikatne. Nie są tłuste i ciężkie, dzięki czemu smakują rewelacyjnie - lepiej niż z niejednej cukierni. Serdecznie polecam ich przygotowanie, nie tylko w okresie karnawału.

Składniki

[na około 16-18 sztuk]

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru 
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka + 1 jajko
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli 
 
Dodatkowo:
  • olej do smażenia 
  • konfitura różana

Przygotowanie:

  1. Wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia. 
  2. W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Do suchych składników dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka i jajko, roztopione masło oraz spirytus. Całość wyrobić przez kilka minut i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 h.
  3. Po tym czasie na blacie delikatnie podsypanym mąką rozwałkować ciasto na grubość około 2,5 - 3 cm. Szklanką wycinać okręgi. Układać je na stolnicy oprószonej mąką w niewielkich odstępach. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min. 
  4. W międzyczasie rozgrzać olej do temperatury 175 stopni. Na rozgrzany olej kłaść po kilka pączków. Smażyć każdy po około 2-3 min z każdej strony. 
  5. Gotowe pączki wyciągać cedzakiem na naczynie wyłożone papierem do pieczenia, aby odsączyć nieco tłuszczu. Pozostawić do wystudzenia.
  6. Po wystudzeniu nadziewać pączki wybraną marmoladą za pomocą rękawa cukierniczego. Umieścić w nim marmoladę i wstrzyknąć ją z boku każdego pączka.
  7. Przed podaniem pączki posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego!
🐼  
 

Komentarze

Prześlij komentarz