Pączki z różą to tradycyjny wypiek na Tłusty Czwartek. Domowe pączki wychodzą bardzo puszyste, miękkie i delikatne. Nie są tłuste i ciężkie, dzięki czemu smakują rewelacyjnie - lepiej niż z niejednej cukierni. Serdecznie polecam ich przygotowanie, nie tylko w okresie karnawału.
- olej do smażenia
- konfitura różana
Przygotowanie:
- Wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
- W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Do suchych składników dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka i jajko, roztopione masło oraz spirytus. Całość wyrobić przez kilka minut i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 h.
- Po tym czasie na blacie delikatnie podsypanym mąką rozwałkować ciasto na grubość około 2,5 - 3 cm. Szklanką wycinać okręgi. Układać je na stolnicy oprószonej mąką w niewielkich odstępach. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min.
- W międzyczasie rozgrzać olej do temperatury 175 stopni. Na rozgrzany olej kłaść po kilka pączków. Smażyć każdy po około 2-3 min z każdej strony.
- Gotowe pączki wyciągać cedzakiem na naczynie wyłożone papierem do pieczenia, aby odsączyć nieco tłuszczu. Pozostawić do wystudzenia.
- Po wystudzeniu nadziewać pączki wybraną marmoladą za pomocą rękawa cukierniczego. Umieścić w nim marmoladę i wstrzyknąć ją z boku każdego pączka.
- Przed podaniem pączki posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem.
Ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPyszne pączusie
OdpowiedzUsuńI to jak :)
Usuń