Wegańskie pieguski to świetna alternatywa słodkości dla wszystkich osób ograniczających produkty pochodzenia zwierzęcego. Kruche ciasteczka z dodatkiem kawałków czekolady, orzechów i rodzynek z pewnością przypadną do gustu wszystkim weganom (i nie tylko :)). Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu.
Składniki
[składniki na około 12 ciasteczek]
- 200 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 75 oleju roślinnego
- 5 łyżek masła orzechowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dodatkowo: kawałki gorzkiej czekolady, orzechy, rodzynki
Przygotowanie:
- Masło orzechowe połączyć z olejem do otrzymania jednolitej masy.
- Suche składniki, czyli mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli wymieszać ze sobą. Dodać je do masy orzechowej i całość wymieszać ze sobą do połączenia się składników.
- Do ciasta dodać kawałeczki gorzkiej czekolady, pokruszone orzeszki oraz rodzynki
i zagnieść do całkowitego połączenia.
- Z ciasta uformować okrągłe ciasteczka i układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 12 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz