Wegańskie pieguski

Wegańskie pieguski to świetna alternatywa słodkości dla wszystkich osób ograniczających produkty pochodzenia zwierzęcego. Kruche ciasteczka z dodatkiem kawałków czekolady, orzechów i rodzynek z pewnością przypadną do gustu wszystkim weganom (i nie tylko :)). Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu. 

Składniki

[składniki na około 12 ciasteczek]

  • 200 g mąki pszennej
  • 75 g cukru 
  • 75 oleju roślinnego
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli  
  • dodatkowo: kawałki gorzkiej czekolady, orzechy, rodzynki

Przygotowanie:

  1. Masło orzechowe połączyć z olejem do otrzymania jednolitej masy.
  2. Suche składniki, czyli mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli wymieszać ze sobą. Dodać je do masy orzechowej i całość wymieszać ze sobą do połączenia się składników. 
  3. Do ciasta dodać kawałeczki gorzkiej czekolady, pokruszone orzeszki oraz rodzynki i zagnieść do całkowitego połączenia.
  4. Z ciasta uformować okrągłe ciasteczka i układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 12 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

 

Komentarze