Przekładaniec

Ciasto przekładaniec to pyszne połączenie kakaowego biszkopta, herbatników, kwaskowatych powideł, masy budyniowej oraz słodkiego kajmaku. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję - zarówno jako weekendowy wypiek jak i na imprezę wśród bliskich. Serdecznie polecam!

Składniki

[na blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm] 

 

Biszkopt kakaowy:

  • 130 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 1 łyżka kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
 
Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 100 g cukru   
  • 1 budyń śmietankowy 
Dodatkowo:
  • 180 g herbatników 
  • 1 puszka masy kajmakowej 
  • powidła  

Przygotowanie:

  1. Zacząć od przygotowania biszkopta. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru oraz cukru waniliowego. Kiedy cukier całkiem się rozpuści, ciągle miksując dodawać po jednym żółtku, aż piana będzie gęsta i puszysta.
  2. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min.
  4. W międzyczasie przygotować krem budyniowy. Zagotować mleko z cukrem. Do gotującego się mleka dodać proszek budyniowy rozpuszczony w połowie szklanki mleka. Zagotować do zgęstnienia i pozostawić do przestygnięcia. 
  5. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce zimnego budyniu do uzyskania jednolitej masy. 
  6. Rozpocząć składanie ciasta. Biszkopt przeciąć na pół. Jedną z części mocno nasączyć (np. herbatą z dodatkiem alkoholu, soku z cytryny i soku malinowego). Rozsmarować na niej warstwę powideł. Następnie wyłożyć połowę kremu budyniowego i równomiernie rozłożyć. Na masie ułożyć herbatniki, które następnie posmarować kajmakiem. Na nim ułożyć kolejną warstwę herbatników. Dalej nałożyć drugą cześć masy budyniowej. Całość przykryć biszkoptem, który także należy nasączyć.
  7. Przygotować ciasto pozostawić do stężenia. Gotowe przechowywać w lodówce. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze