Ciasto Bounty

Bounty to rewelacyjne ciasto wzorowane na popularnym batonie. Jest ono połączeniem kakaowego biszkopta, pysznego kremu kokosowego oraz polewy czekoladowej. Świetnie sprawdzi się na każdą imprezę i z pewnością zasmakuje niejednej osobie. Gorąco polecam. 

Składniki

[na blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm]

  • 110 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 łyżka kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa kokosowa:
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła
  • 200 g cukru   
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 1 budyń śmietankowy 
Polewa czekoladowa:
  • 200 g czekolady deserowej  
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie:

  1. Zacząć od przygotowania biszkopta. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru oraz cukru waniliowego. Kiedy cukier całkiem się rozpuści, ciągle miksując dodawać po jednym żółtku, aż piana będzie gęsta i puszysta.
  2. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min.
  4. W międzyczasie przygotować krem kokosowy. Zagotować mleko z cukrem. Do gotującego się mleka dodać proszek budyniowy rozpuszczony w połowie szklanki mleka. Zagotować do zgęstnienia i pozostawić do przestygnięcia. 
  5. Miękkie masło utrzeć na puch. Ciągle miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać wiórki kokosowe i całość krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. 
  6. Przygotować polewę czekoladową. Śmietankę i czekoladę lekko podgrzać i połączyć ze sobą. Należy uważać, aby nie doprowadzić do zagotowania. Pozostawić do ostudzenia. 
  7. Przygotować ciasto. Biszkopt nasączyć, a następnie wyłożyć na niego masę kokosową. Równomiernie rozsmarować. Całość polać polewą czekoladową. Wierzch ciasta udekorować wiórkami kokosowymi. Pozostawić do stężenia. Przechowywać w lodówce. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze