Sernik pomarańczowy to rewelacyjny pomysł na niezwykle aromatyczny wypiek. Połączenie klasycznego sernika z dodatkiem skórki pomarańczowej komponuje się naprawdę dobrze i z pewnością przypadnie do gustu niejednej osobie. Serdecznie polecam przygotowanie tego deseru nie tylko na święta czy ważne uroczystości.
Masa serowa:
- 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu
- 6 jajek
- 250 g cukru
- 100 g masła
- 50 g mąki ziemniaczanej
- skórka starta z 2 pomarańczy
- kandyzowana skórka pomarańczowa (+ 5 łyżek syropu pomarańczowego)
Glazura pomarańczowa:
- sok wyciśnięty z 8 pomarańczy (około 500 ml)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wrzątku
Przygotowanie:
- Herbatniki zmielić w malakserze, a następnie dodać roztopione masło.
Całość dokładnie zmiksować. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej
papierem do pieczenia i dobrze ubić (np. za pomocą szklanki).
- Twaróg zmielić trzykrotnie. Dodać do niego jajka i całość zmiksować do połączenia się składników.
- Następnie
dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, masło oraz syrop i skórkę pomarańczową. Krótko wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Gotową masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód.
- Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 70 min. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
- W międzyczasie przygotować glazurę. Sok pomarańczowy razem z cukrem i masłem umieścić w rondelku i zgotować. Pozostawić na małym ogniu przez około 30 min. Po tym czasie rozpuścić łyżeczkę żelatyny w gorącej wodzie i dodać do soku pomarańczowego. Całość wymieszać, zagotować i pozostawić do wystudzenia.
- Ostudzony sernik polać tężejącą glazurą pomarańczową.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz