Sernik pomarańczowy

Sernik pomarańczowy to rewelacyjny pomysł na niezwykle aromatyczny wypiek. Połączenie klasycznego sernika z dodatkiem skórki pomarańczowej komponuje się naprawdę dobrze i z pewnością przypadnie do gustu niejednej osobie. Serdecznie polecam przygotowanie tego deseru nie tylko na święta czy ważne uroczystości. 

Składniki

(na blaszkę o średnicy 26 cm)

 

Spód:

  • 180 g herbatników
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 
  • 6 jajek
  • 250 g cukru
  • 100 g masła 
  • 50 g mąki ziemniaczanej   
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • kandyzowana skórka pomarańczowa (+ 5 łyżek syropu pomarańczowego) 

Glazura pomarańczowa:
  • sok wyciśnięty z 8 pomarańczy (około 500 ml)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wrzątku

Przygotowanie:

  1. Herbatniki zmielić w malakserze, a następnie dodać roztopione masło. Całość dokładnie zmiksować. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze ubić (np. za pomocą szklanki). 
  2. Twaróg zmielić trzykrotnie. Dodać do niego jajka i całość zmiksować do połączenia się składników.
  3. Następnie dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, masło oraz syrop i skórkę pomarańczową. Krótko wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  4. Gotową masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód.
  5. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 70 min. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. 
  6. W międzyczasie przygotować glazurę. Sok pomarańczowy razem z cukrem i masłem umieścić w rondelku i zgotować. Pozostawić na małym ogniu przez około 30 min. Po tym czasie rozpuścić łyżeczkę żelatyny w gorącej wodzie i dodać do soku pomarańczowego. Całość wymieszać, zagotować i pozostawić do wystudzenia.
  7. Ostudzony sernik polać tężejącą glazurą pomarańczową.

Udanych wypieków i smacznego! 🐼 




Komentarze