Piernik z bakaliami

Piernik to nieodłączny element kojarzący się ze Świętami Bożego Narodzenia. To pyszny, niezwykle aromatyczny i pełen bakalii wypiek. Przygotowuje się go naprawdę szybko i jest naprawdę świetną alternatywą dla długo dojrzewającego piernika staropolskiego. Serdecznie polecam poniższy przepis.  

Składniki

[na blaszkę o wymiarach 25 x 12 cm]

  • 300 g mąki pszennej 
  • 200 ml mleka
  • 150 g masła 
  • 150 g miodu 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 2 jajka
  • 5 łyżek powideł śliwkowych 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • bakalie

 

Dodatkowo:

  • 100 g deserowej czekolady
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Masło, miód, mleko oraz cukier rozpuścić. Pozostawić do wystudzenia.
  2. Do powstałej masy dodać mąkę, kakao, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną i wymieszać. Następnie dołożyć powidła śliwkowe oraz wbić jajka i zmiksować do powstania jednolitej masy. Na koniec do ciasta dodać bakalie i całość delikatnie zamieszać.  
  3. Gotowe ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, 
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 55 min. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia. 
  5. W międzyczasie czekoladę rozpuścić z masłem i ostudzić. 
  6. Piernik polać przygotowaną polewą czekoladową. 
 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze