Piernik to nieodłączny element kojarzący się ze Świętami Bożego Narodzenia. To pyszny, niezwykle aromatyczny i pełen bakalii wypiek. Przygotowuje się go naprawdę szybko i jest naprawdę świetną alternatywą dla długo dojrzewającego piernika staropolskiego. Serdecznie polecam poniższy przepis.
Składniki
[na blaszkę o wymiarach 25 x 12 cm]
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 150 g masła
- 150 g miodu
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- bakalie
Dodatkowo:
Przygotowanie:
- Masło, miód, mleko oraz cukier rozpuścić. Pozostawić do wystudzenia.
- Do powstałej masy dodać mąkę, kakao, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną i wymieszać. Następnie dołożyć powidła śliwkowe oraz wbić jajka i zmiksować do powstania jednolitej masy. Na koniec do ciasta dodać bakalie i całość delikatnie zamieszać.
- Gotowe ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia,
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 55 min. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.
- W międzyczasie czekoladę rozpuścić z masłem i ostudzić.
- Piernik polać przygotowaną polewą czekoladową.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz