Miodownik

Miodownik to ciasto, które składa się z kilku warstw ciasta miodowego, przełożonych pyszną masą. Można wykorzystać np. kajmak, masę grysikową, maślaną czy powidła. Miodownik świetnie sprawdza się jako świąteczny wypiek, choć smakuje doskonale także bez okazji. Serdecznie polecam jego przygotowanie. Najlepiej upiec go nieco wcześniej, aby blaty stały się miększe, a smaki połączyły się. 

Składniki

[na blaszkę o wymiarach 25 x 25 cm]

  • 500 g mąki pszennej 
  • 150 g masła 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 100 g miodu  
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Masa grysikowa:
  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 5 łyżek kaszy mannej 
  • 150 g masła

Przygotowanie:

  1. Masło, miód oraz cukier rozpuścić. Pozostawić do wystudzenia.
  2. Do powstałej masy dodać mąkę, sodę oczyszczoną oraz jajka i wymieszać.
  3. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt blaszki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć na niego przygotowany blat. Każdy blat piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 16 min. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia. 
  4. W międzyczasie przygotować masę grysikową. Mleko oraz cukier zagotować, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Do gotującego się mleka dodać 5 łyżek kaszy mannej, zagotować. Kiedy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. W czasie, kiedy grysik się studzi, utrzeć masło. Następnie dodawać do niego po 1 łyżce ostudzonej kaszy mannej. Zmiksować do połączenia się składników. 
  5. Następnie przejść do składania miodownika. Na pierwszy blat nałożyć masę grysikową i równomiernie rozsmarować. Kolejno nałożyć kilka łyżek powideł i rozprowadzić je. Przykryć je drugim blatem, na który ponownie wyłożyć masę grysikową oraz powidła. Następnie nałożyć trzeci blat i powtórzyć nakładanie warstw masy grysikowej i powideł. Przykryć ostatnim blatem ciasta miodowego. Całość lekko docisnąć, aby warstwy połączyły się ze sobą. 
  6. W kolejnym etapie przygotować polewę czekoladową. Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać do powstania jednolitej masy. Ostudzić i polać nią wierzch miodownika. Całość udekorować np. orzechami włoskimi. 
  7. Miodownik włożyć do lodówki na 1 noc, aby smaki połączyły się ze sobą. Ciasto jednak najlepiej smakuje po kilku dniach. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze