Gwiazda drożdżowa z makiem

Gwiazda drożdżowa z makiem to pyszne i efektowne ciasto. Miękkie, maślane ciasto drożdżowe w połączeniu z masą makową smakuje naprawdę rewelacyjnie. Serdecznie polecam nie tylko na święta!

Składniki

 

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła 
  • 50 g cukru 
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka

Masa makowa:

  • 200 g mielonego maku
  • 200 ml mleka
  • 5 łyżek miodu
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 białka jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • bakalie 
Dodatkowo: 
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

 Masa makowa:

  1. Mleko zagotować z miodem, cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem. Kiedy całość zacznie wrzeć dodać mak oraz bakalie, wymieszać i gotować jeszcze chwilę do napęcznienia. Pozostawić do wystygnięcia.
  2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do wystudzonej masy makowej i delikatnie wymieszać. 

Ciasto drożdżowe:

  1. Zacząć od przygotowania zaczynu. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z cukrem. Do suchych składników dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka oraz rozpuszczone masło. Całość wyrobić przez kilka minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  3. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe części. Każda uformować w kulkę i rozwałkować na kształt koła (o średnicy ok 30 cm). Jedno koło przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć na niego masę makową i równomiernie rozsmarować. Przykryć kolejnym płatem ciasta. Proces powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Powinny wyjść 4 warstw ciasta przełożone 3 warstwami masy makowej. 
  4. Na środku ciasta za pomocą małej szklanki odcisnąć okrąg. Następnie naciąć ciasto na 4 części, nie przecinając środka. Kolejno powstałe części podzielić na pół i jeszcze raz na pół - powinno powstać 16 części.
  5. Wybrać jeden kawałek i dwukrotnie przekręcić do wewnętrznej części. Następnie fragment znajdujący się obok zawinąć dwa razy do wewnętrznej strony, kierując w stronę już zawiniętego kawałka. Należy utworzyć 8 par, tak aby powstała gwiazda. Na koniec brzegi ciasta delikatnie zawinąć do środka. 
  6. Przed włożeniem do piekarnika wierzch ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. 
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min. 
  8. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼  
 
 
 

Komentarze