Gwiazda drożdżowa z makiem to pyszne i efektowne ciasto. Miękkie, maślane ciasto drożdżowe w połączeniu z masą makową smakuje naprawdę rewelacyjnie. Serdecznie polecam nie tylko na święta!
Składniki
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 200 g mielonego maku
- 200 ml mleka
- 5 łyżek miodu
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 białka jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- bakalie
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Masa makowa:
- Mleko
zagotować z miodem, cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem.
Kiedy całość zacznie wrzeć dodać mak oraz bakalie, wymieszać i gotować
jeszcze chwilę do napęcznienia. Pozostawić do wystygnięcia.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do wystudzonej masy makowej i delikatnie wymieszać.
Ciasto drożdżowe:
- Zacząć od przygotowania zaczynu. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę
cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
min do wyrośnięcia.
- Mąkę wymieszać z cukrem. Do suchych składników dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka oraz rozpuszczone masło. Całość wyrobić przez kilka minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe części. Każda uformować w kulkę i rozwałkować na kształt koła (o średnicy ok 30 cm). Jedno koło przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć na niego masę makową i równomiernie rozsmarować. Przykryć kolejnym płatem ciasta. Proces powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Powinny wyjść 4 warstw ciasta przełożone 3 warstwami masy makowej.
- Na środku ciasta za pomocą małej szklanki odcisnąć okrąg. Następnie naciąć ciasto na 4 części, nie przecinając środka. Kolejno powstałe części podzielić na pół i jeszcze raz na pół - powinno powstać 16 części.
- Wybrać jeden kawałek i dwukrotnie przekręcić do wewnętrznej części. Następnie fragment znajdujący się obok zawinąć dwa razy do wewnętrznej strony, kierując w stronę już zawiniętego kawałka. Należy utworzyć 8 par, tak aby powstała gwiazda. Na koniec brzegi ciasta delikatnie zawinąć do środka.
- Przed włożeniem do piekarnika wierzch ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz