Bajaderki

Bajaderki to rewelacyjny pomysł na deser bez pieczenia. To także doskonały sposób na wykorzystanie resztek ciast. Do ich przygotowania można użyć kawałki suchych biszkoptów, zakalców czy babeczek, a także np. herbatniki. Dodatek mascarpone i powideł sprawia, że są one miękkie i pyszne. Serdecznie polecam!

Składniki

[na około 25 sztuk]

  • 200 g suchego biszkopta (lub innego wyschniętego ciasta)
  • 200 g biszkoptów
  • 100 g mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła 
  • 2 łyżki powideł 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki rumu
  • bakalie
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Przygotowanie:

  1. Suche ciasto oraz biszkopty zmielić w malakserze, jednak nie na pył - powinny zostać też grubsze kawałki ciasta.
  2. Masło rozpuścić razem z czekoladą i pozostawić do wystudzenia. 
  3. Suche składniki - biszkopt, biszkopty oraz kakao umieścić w misce i wymieszać ze sobą. Następnie dodać mascarpone, roztopione masło z czekoladą oraz powidła. Całość zagnieść do połączenia się składników. Na koniec dodać odrobinę rumu oraz bakalie i wymieszać.
  4. Z ciasta formować małe kulki, które następnie należy obtoczyć w wiórkach kokosowych. Gotowe bajaderki układać w papilotkach.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

 

Komentarze