Bajaderki to rewelacyjny pomysł na deser bez pieczenia. To także doskonały sposób na wykorzystanie resztek ciast. Do ich przygotowania można użyć kawałki suchych biszkoptów, zakalców czy babeczek, a także np. herbatniki. Dodatek mascarpone i powideł sprawia, że są one miękkie i pyszne. Serdecznie polecam!
Składniki
[na około 25 sztuk]
- 200 g suchego biszkopta (lub innego wyschniętego ciasta)
- 200 g biszkoptów
- 100 g mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 2 łyżki powideł
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki rumu
- bakalie
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Przygotowanie:
- Suche ciasto oraz biszkopty zmielić w malakserze, jednak nie na pył - powinny zostać też grubsze kawałki ciasta.
- Masło rozpuścić razem z czekoladą i pozostawić do wystudzenia.
- Suche składniki - biszkopt, biszkopty oraz kakao umieścić w misce i wymieszać ze sobą. Następnie dodać mascarpone, roztopione masło z czekoladą oraz powidła. Całość zagnieść do połączenia się składników. Na koniec dodać odrobinę rumu oraz bakalie i wymieszać.
- Z ciasta formować małe kulki, które następnie należy obtoczyć w wiórkach kokosowych. Gotowe bajaderki układać w papilotkach.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz