Pyszny sernik kajmakowy z krówkami na spodzie z herbatników to rewelacyjny wypiek na każdą okazję. Ten słodki i kremowy deser sprawdzi się zarówno jako weekendowy wypiek bądź deser na imprezę. Z pewnością posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Serdecznie polecam!
Masa serowa:
- 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu (ja użyłam z wiaderka)
- 5 jajek
- 200 g kajmaku
- 100 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g krówek
Dodatkowo:
- 250 g kajmaku
Przygotowanie:
- Herbatniki zmielić w malakserze, a następnie dodać roztopione masło.
Całość dokładnie zmiksować. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej
papierem do pieczenia i dobrze ubić (np. za pomocą szklanki).
- Twaróg zmielić trzykrotnie. Dodać do niego jajka i całość zmiksować do połączenia się składników.
- Następnie
dodać kajmak, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz rozdrobnione krówki i krótko wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Gotową masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód.
- Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 65 min. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
- Po
wystudzeniu wierzch sernika udekorować kajmakiem. Jeśli masa jest zbyt
twarda, polecam ją lekko podgrzać. Wtedy łatwiej się rozprowadza.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz