Sernik kajmakowy z krówkami

Pyszny sernik kajmakowy z krówkami na spodzie z herbatników to rewelacyjny wypiek na każdą okazję. Ten słodki i kremowy deser sprawdzi się zarówno jako weekendowy wypiek bądź deser na imprezę. Z pewnością posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Serdecznie polecam! 

Składniki

(na blaszkę o średnicy 26 cm)

 

Spód:

  • 180 g herbatników
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu (ja użyłam z wiaderka)
  • 5 jajek 
  • 200 g kajmaku
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej   
  • 100 g krówek 
 
 
Dodatkowo:
  • 250 g kajmaku

Przygotowanie:

  1. Herbatniki zmielić w malakserze, a następnie dodać roztopione masło. Całość dokładnie zmiksować. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze ubić (np. za pomocą szklanki). 
  2. Twaróg zmielić trzykrotnie. Dodać do niego jajka i całość zmiksować do połączenia się składników.
  3. Następnie dodać kajmak, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz rozdrobnione krówki i krótko wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  4. Gotową masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód.
  5. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 65 min. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
  6. Po wystudzeniu wierzch sernika udekorować kajmakiem. Jeśli masa jest zbyt twarda, polecam ją lekko podgrzać. Wtedy łatwiej się rozprowadza.

Udanych wypieków i smacznego! 🐼 





Komentarze