Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie to tradycyjny poznański wypiek na 11 listopada, z okazji święta św. Marcina. Rogale składają się z ciasta półfrancuskiego, które wypełnione jest masą z białego maku. Te oryginalne smakują naprawdę obłędnie, ale zapewniam Was, że ich domowa wersja jest równie pyszna! Gorąco zachęcam do skorzystania z przepisu i przygotowania tego przysmaku u siebie w domu.

 

Składniki

[na 10-12 rogali]

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła 
  • 12 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • dodatkowo: 150 g masła 

Nadzienie z białego maku:

  • 250 g białego maku 
  • 150 g biszkoptów 
  • 150 g cukru
  • 50 g miodu
  • 50 g masła 
  • 50 g zmiksowanych migdałów 
  • 50 ml mleka 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka spirytusu/wódki 
  • garść bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie) 

Dodatkowo:

  • lukier
  • bakalie

Przygotowanie:

  1. Masło włożyć na kilka godzin do zamrażalnika (musi być mocno schłodzone).
  2. Nadzienie z białego maku najlepiej przygotować dzień wcześniej. Biały mak przepłukać i zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez 30 min. Po ugotowaniu pozostawić do wystudzeniu. Wystudzony mak trzykrotnie zmielić. W międzyczasie biszkopty zmiksować na drobny pył i zmielić migdały. 
  3. Masło, miód praz cukier umieścić w garnku i podgrzać do połączenia się składników. Następnie dodać zmielony biały mak, rozdrobnione biszkopty, zmielone migdały oraz bakalie. Całość doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia. Pozostawić do wystudzenia.
  4. Do chłodnej masy dodać łyżkę spirytusu i zamieszać. Następnie wbić jajko oraz dolać mleko i dokładnie wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Gotowe nadzienie włożyć do lodówki na jeden dzień. 
  5. Następnego dnia zacząć od wykonania zaczynu na ciasto. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Całość wymieszać i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
  6. Po upływie tego czasu do zaczynu dodać mąkę, cukier, jajko oraz roztopione masło. Dobrze zagnieść przez kilka minut, aby powstało jednolite, elastyczne ciasto. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć na ok 1 h do wyrośnięcia.
  7. Po upływie tego czasu wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką. Rozwałkować na duży prostokąt. 
  8. Masło wyciągnąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce. Jeśli zmiękło zbyt mocno włożyć jeszcze na 30 min do lodówki. Masło rozłożyć na 2/3 prostokąta. Następnie cześć niepokrytą masłem złożyć w kierunku środka. Ponownie środkową cześć nałożyć na tę pokrytą masłem (muszą powstać 3 warstwy przełożone masłem. Ciasto rozwałkować na prostokąt i powtórzyć składanie. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 min. 
  9. Po tym czasie powtórzyć czynności wałkowania i składania ciasta. Najpierw rozwałkować je na kształt prostokąta. Kolejno 1/3 zawinąć do środka, a następnie przykryć pozostałą część prostokąta. Po dwukrotnym rozwałkowaniu i złożeniu ciasta, owinąć je folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 min. Te czynności powtórzyć jeszcze 2 razy.
  10. Po tym etapie cienko rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Podzielić ciasto na 10-12 długich trójkątów. Na każdy z nich nałożyć sporo nadzienia z białego maku. Górę każdego trójkąta naciąć na środku i zwijać do otrzymania rogala. 
  11. Gotowe rogale układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia na ok 20 min. Przed włożeniem do piekarnika, wierzch rogali posmarować rozbełtanym jajkiem. 
  12. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 22 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Przed podaniem rogaliki polać lukrem i udekorować bakaliami. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 

Komentarze

Prześlij komentarz