Rogale świętomarcińskie to tradycyjny poznański wypiek na 11 listopada, z okazji święta św. Marcina. Rogale składają się z ciasta półfrancuskiego, które wypełnione jest masą z białego maku. Te oryginalne smakują naprawdę obłędnie, ale zapewniam Was, że ich domowa wersja jest równie pyszna! Gorąco zachęcam do skorzystania z przepisu i przygotowania tego przysmaku u siebie w domu.
Składniki
[na 10-12 rogali]
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- 12 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- dodatkowo: 150 g masła
Nadzienie z białego maku:
- 250 g białego maku
- 150 g biszkoptów
- 150 g cukru
- 50 g miodu
- 50 g masła
- 50 g zmiksowanych migdałów
- 50 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka spirytusu/wódki
- garść bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie)
Dodatkowo:
- lukier
- bakalie
Przygotowanie:
- Masło włożyć na kilka godzin do zamrażalnika (musi być mocno schłodzone).
- Nadzienie z białego maku najlepiej przygotować dzień wcześniej. Biały mak przepłukać i zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez 30 min. Po ugotowaniu pozostawić do wystudzeniu. Wystudzony mak trzykrotnie zmielić. W międzyczasie biszkopty zmiksować na drobny pył i zmielić migdały.
- Masło, miód praz cukier umieścić w garnku i podgrzać do połączenia się składników. Następnie dodać zmielony biały mak, rozdrobnione biszkopty, zmielone migdały oraz bakalie. Całość doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia. Pozostawić do wystudzenia.
- Do chłodnej masy dodać łyżkę spirytusu i zamieszać. Następnie wbić jajko oraz dolać mleko i dokładnie wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Gotowe nadzienie włożyć do lodówki na jeden dzień.
- Następnego dnia zacząć od wykonania zaczynu na ciasto. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,
łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Całość wymieszać i pozostawić na 15
min do wyrośnięcia.
- Po upływie tego czasu do zaczynu dodać mąkę, cukier, jajko oraz roztopione masło. Dobrze zagnieść przez kilka minut, aby powstało jednolite, elastyczne ciasto. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć na ok 1 h do wyrośnięcia.
- Po upływie tego czasu wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką. Rozwałkować na duży prostokąt.
- Masło wyciągnąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce. Jeśli zmiękło zbyt mocno włożyć jeszcze na 30 min do lodówki. Masło rozłożyć na 2/3 prostokąta. Następnie cześć niepokrytą masłem złożyć w kierunku środka. Ponownie środkową cześć nałożyć na tę pokrytą masłem (muszą powstać 3 warstwy przełożone masłem. Ciasto rozwałkować na prostokąt i powtórzyć składanie. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 min.
- Po tym czasie powtórzyć czynności wałkowania i składania ciasta. Najpierw rozwałkować je na kształt prostokąta. Kolejno 1/3 zawinąć do środka, a następnie przykryć pozostałą część prostokąta. Po dwukrotnym rozwałkowaniu i złożeniu ciasta, owinąć je folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 min. Te czynności powtórzyć jeszcze 2 razy.
- Po tym etapie cienko rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Podzielić ciasto na 10-12 długich trójkątów. Na każdy z nich nałożyć sporo nadzienia z białego maku. Górę każdego trójkąta naciąć na środku i zwijać do otrzymania rogala.
- Gotowe rogale układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia na ok 20 min. Przed włożeniem do piekarnika, wierzch rogali posmarować rozbełtanym jajkiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 22 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Przed podaniem rogaliki polać lukrem i udekorować bakaliami.
Super przepis! Muszę w przyszłym tygodniu spróbować zrobić!
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę :)
Usuń