Tarta z kremem budyniowym i truskawkami

Lekka tarta z kremem budyniowym i truskawkami to doskonała propozycja na wakacyjne ciasto, zwłaszcza gdy truskawkowy sezon trwa w najlepsze. Kruchy i maślany spód, słodki krem budyniowy oraz pyszne truskawki to połączenie, które sprawdzi się idealnie w upalne oraz letnie dni. Zachęcam do przygotowania takiego deseru u siebie w domu!

Składniki

[na foremkę o średnicy 26 cm]

 

Spód:

  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 2 jajka  
  • 75 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 200 g dżemu truskawkowego
  • 500 g truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej 

Przygotowanie:

 

 Spód:

  1. Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min. 
  2. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować, a następnie przełożyć do foremki na tartę. Spód nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 min. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Na zimny spód wyłożyć dżem truskawkowy i równomiernie rozsmarować.

Krem budyniowy: 

  1. Mleko z masłem, cukrem oraz cukrem waniliowym zagotować.
  2. W międzyczasie jajka z proszkiem budyniowym, łyżką mąki pszennej i ziemniaczanej zmiksować do połączenia się składników. 
  3. Do wrzącego mleka dodać przygotowaną masę z jajek, mąki i budyniu. 
  4. Całość gotować przez chwilę, cały czas mieszając, by nie przypalić kremu.
  5. Gorącą masę dokładnie przykryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Pozostawić do przestudzenia.
  6. Zimny krem budyniowy wyłożyć na warstwę dżemu truskawkowego.

Galaretka i truskawki:

  1. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do ostudzenia. 
  2. Truskawki umyć i pokroić na cienkie plasterki, a następnie rozłożyć na krem budyniowy. 
  3. Całość zalać tężejącą galaretką. 
  4. Gotowe ciasto włożyć do lodówki i pozostawić na całą noc, żeby galaretka całkowicie stężała.
  5. Tartę przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze

  1. Jaka wielkość formy?

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie jak wielkość formy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 26 cm, już dodaję w przepisie :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuje🙂..dziś zrobiłam ale chyba mi nie wyszła ta tarta,ale też domyślam się jaki mogłam zrobić błąd w przygotowywaniu..w każdym razie bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam🙂

      Usuń
    3. Mam nadzieję, że następnym razem wszystko się uda :) Również pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. Ciasto po 28 min w piekarniku bo jeszcze surowe. Masa budyniowa tak rzadka, że spływa z ciasta. Jakaś porażka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie zawsze wychodzi :) Jeśli chodzi o długość pieczenia, to może zależeć od piekarnika ;) Natomiast w przypadku za rzadkiej masy dodałabym więcej mąki

      Usuń

Prześlij komentarz