Lekka tarta
z kremem budyniowym i truskawkami to doskonała propozycja na wakacyjne ciasto, zwłaszcza gdy truskawkowy sezon trwa w najlepsze. Kruchy i maślany spód, słodki krem budyniowy oraz pyszne truskawki to połączenie, które sprawdzi się idealnie w upalne oraz letnie dni. Zachęcam do przygotowania takiego deseru u siebie w domu!
Składniki
[na foremkę o średnicy 26 cm]
Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 75 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Spód:
- Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować, a następnie przełożyć do foremki na tartę. Spód nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 min. Pozostawić do ostygnięcia.
- Na zimny spód wyłożyć dżem truskawkowy i równomiernie rozsmarować.
Krem budyniowy:
- Mleko z masłem, cukrem oraz cukrem waniliowym zagotować.
- W międzyczasie jajka z proszkiem budyniowym, łyżką mąki pszennej i ziemniaczanej zmiksować do połączenia się składników.
- Do wrzącego mleka dodać przygotowaną masę z jajek, mąki i budyniu.
- Całość gotować przez chwilę, cały czas mieszając, by nie przypalić kremu.
- Gorącą masę dokładnie przykryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Pozostawić do przestudzenia.
- Zimny krem budyniowy wyłożyć na warstwę dżemu truskawkowego.
Galaretka i truskawki:
- Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do ostudzenia.
- Truskawki umyć i pokroić na cienkie plasterki, a następnie rozłożyć na krem budyniowy.
- Całość zalać tężejącą galaretką.
- Gotowe ciasto włożyć do lodówki i pozostawić na całą noc, żeby galaretka całkowicie stężała.
- Tartę przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Jaka wielkość formy?
OdpowiedzUsuń26 cm :)
UsuńNo właśnie jak wielkość formy?
OdpowiedzUsuń26 cm, już dodaję w przepisie :)
UsuńBardzo dziękuje🙂..dziś zrobiłam ale chyba mi nie wyszła ta tarta,ale też domyślam się jaki mogłam zrobić błąd w przygotowywaniu..w każdym razie bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam🙂
UsuńMam nadzieję, że następnym razem wszystko się uda :) Również pozdrawiam! :)
UsuńCiasto po 28 min w piekarniku bo jeszcze surowe. Masa budyniowa tak rzadka, że spływa z ciasta. Jakaś porażka...
OdpowiedzUsuńMnie zawsze wychodzi :) Jeśli chodzi o długość pieczenia, to może zależeć od piekarnika ;) Natomiast w przypadku za rzadkiej masy dodałabym więcej mąki
Usuń