Babeczki z jabłkami i kruszonką to pyszny pomysł na wypiek, nie tylko w okresie jesiennym. Wychodzą miękkie, wilgotne, słodkie i bardzo aromatyczne. Smakują naprawdę rewelacyjnie. Serdecznie zachęcam do ich przygotowania.
Składniki
Babeczki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 125 ml mleka
- 75 g kwaśnej śmietany 18%
- 100 ml oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2 średnie jabłka
Dodatkowo:
- 80 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g mąki
- garść posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Suche składniki: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól wsypać do jednej miski i wymieszać.
- W osobnej misce połączyć ze sobą jajka, mleko, śmietanę oraz olej. Dodać do suchych składników i zamieszać do otrzymania jednolitej masy.
- Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta na babeczki i całość wymieszać.
- Następnie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść go otrzymania jednolitego ciasta.
- Masę na babeczki przełożyć do papilotek. Wierzch posypać przygotowaną kruszonką. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do
180 stopni przez ok 20 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu
pozostawić do przestygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz