Babeczki z jabłkami i kruszonką

 

Babeczki z jabłkami i kruszonką to pyszny pomysł na wypiek, nie tylko w okresie jesiennym. Wychodzą miękkie, wilgotne, słodkie i bardzo aromatyczne. Smakują naprawdę rewelacyjnie. Serdecznie zachęcam do ich przygotowania.

Składniki

Babeczki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 75 g kwaśnej śmietany 18%
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli 
  • 2 średnie jabłka

Dodatkowo:

  • 80 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki
  • garść posiekanych orzechów włoskich 

Przygotowanie:

  1. Suche składniki: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól wsypać do jednej miski i wymieszać. 
  2. W osobnej misce połączyć ze sobą jajka, mleko, śmietanę oraz olej. Dodać do suchych składników i zamieszać do otrzymania jednolitej masy.
  3. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta na babeczki i całość wymieszać.
  4. Następnie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść go otrzymania jednolitego ciasta.
  5. Masę na babeczki przełożyć do papilotek. Wierzch posypać przygotowaną kruszonką. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
 Udanych wypieków i smacznego!
🐼 
 

 

Komentarze