Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek to niezwykle ładnie wyglądające ciasto, a przy tym naprawdę pyszne. Jest też bardzo proste w przygotowaniu - nie wymaga wcześniejszej obróbki owoców. Serdecznie polecam samodzielne wykonanie takiego deseru, zwłaszcza w sezonie na polskie jabłka. 

Składniki

[na blaszkę o wymiarach 35 x 25 cm]

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 80 g cukru
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 7 - 8 jabłek 
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki - mąkę, masło, serek waniliowy, jajko cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia umieścić w misce i zagnieść do powstania jednolitego ciasta. Podzielić na pół. Każdą część owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na około godzinę.
  2. W międzyczasie przygotować jabłka. Owoce umyć, obrać i przekroić na pół. Następnie wydrążyć środek.
  3. Po upływie godziny jedną z części ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie ułożyć na niej połówki jabłek, które następnie równomiernie posypać cynamonem oraz 2 łyżkami cukru. 
  4. Drugą z części ciasta również rozwałkować na kształt blaszki do pieczenia. Przykryć nią warstwę jabłek. Lekko docisnąć, aby ciasto przylegało do owoców.
  5. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  6. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. 
Udanych wypieków i smacznego!
🐼 
 
 

Komentarze