Szarlotka z połówkami jabłek to niezwykle ładnie wyglądające ciasto, a przy tym naprawdę pyszne. Jest też bardzo proste w przygotowaniu - nie wymaga wcześniejszej obróbki owoców. Serdecznie polecam samodzielne wykonanie takiego deseru, zwłaszcza w sezonie na polskie jabłka.
Składniki
[na blaszkę o wymiarach 35 x 25 cm]
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 80 g cukru
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 - 8 jabłek
- cynamon
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki - mąkę, masło, serek waniliowy, jajko cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia umieścić w misce i zagnieść do powstania jednolitego ciasta. Podzielić na pół. Każdą część owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na około godzinę.
- W międzyczasie przygotować jabłka. Owoce umyć, obrać i przekroić na pół. Następnie wydrążyć środek.
- Po upływie godziny jedną z części ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie ułożyć na niej połówki jabłek, które następnie równomiernie posypać cynamonem oraz 2 łyżkami cukru.
- Drugą z części ciasta również rozwałkować na kształt blaszki do pieczenia. Przykryć nią warstwę jabłek. Lekko docisnąć, aby ciasto przylegało do owoców.
- Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz