Domowe ciasteczka z marmoladą to prosty i szybki pomysł na wypiek - idealny, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Rewelacyjnie smakują jako dodatek do kawy bądź herbaty. Serdecznie zachęcam do ich samodzielnego przygotowania.
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- marmolada
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli wymieszać ze sobą.
- Do suchych składników dodać masło oraz jajko i żółtko. Całość zagnieść do połączenia się składników.
- Ciasto nakładać niewielkimi porcjami do maszynki do ciasteczek i wyciskać wybrane przez siebie kształty.
- Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciasteczka umieścić łyżeczkę marmolady.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 18 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz