Ciasteczka pająki

Kruche ciasteczka przełożone kremem czekoladowym to sprawdzony pomysł na szybki i pyszny wypiek. Doskonale smakują o każdej porze. Dodatkowo ozdobione słodkimi pajączkami to świetny pomysł na halloweenową przekąskę. Takie ciasteczka idealnie sprawdzą się na każdą imprezę, zarówno dla najmłodszych jak i tych starszych. Serdecznie polecam!


Składniki

[na około 25-30 sztuk]

Ciasteczka:

  • 250 g mąki pszennej 
  • 150 g masła 
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

Dodatkowo:

  • krem czekoladowy
  • migdały w czekoladzie
  • rodzynki w czekoladzie

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli wymieszać ze sobą.
  2. Do suchych składników dodać miękkie masło oraz jajko i całość zagnieść. Ciasto wyrobić przez kilka minut i uformować w kulkę. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 45 min.
  3. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąki. 
  4. Foremkami w kształcie koła wykrawać ciasteczka. Gotowe układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 min. Pozostawić do przestygnięcia. 
  6. Wystudzone ciasteczka przełożyć kremem czekoladowym.
  7. Wierzch każdego ciasteczka udekorować migdałem oraz rodzynkiem w czekoladzie. Przytwierdzić je za pomocą kremu czekoladowego. Roztopioną czekoladą namalować nóżki pająków, zaś białą czekoladą zrobić oczka.
 Udanych wypieków i smacznego!
🐼 
 
 

 

Komentarze