Kruche ciasteczka przełożone kremem czekoladowym to sprawdzony pomysł na szybki i pyszny wypiek. Doskonale smakują o każdej porze. Dodatkowo ozdobione słodkimi pajączkami to świetny pomysł na halloweenową przekąskę. Takie ciasteczka idealnie sprawdzą się na każdą imprezę, zarówno dla najmłodszych jak i tych starszych. Serdecznie polecam!
Składniki
[na około 25-30 sztuk]
Ciasteczka:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 75 g cukru pudru
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- krem czekoladowy
- migdały w czekoladzie
- rodzynki w czekoladzie
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli wymieszać ze sobą.
- Do
suchych składników dodać miękkie masło oraz jajko i całość zagnieść. Ciasto
wyrobić przez kilka minut i uformować w kulkę. Następnie zawinąć w folię
spożywczą i włożyć do lodówki na 45 min.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąki.
- Foremkami w kształcie koła wykrawać ciasteczka. Gotowe układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 min. Pozostawić do przestygnięcia.
- Wystudzone ciasteczka przełożyć kremem czekoladowym.
- Wierzch każdego ciasteczka udekorować migdałem oraz rodzynkiem w czekoladzie. Przytwierdzić je za pomocą kremu czekoladowego. Roztopioną czekoladą namalować nóżki pająków, zaś białą czekoladą zrobić oczka.
Komentarze
Prześlij komentarz