Powidła

Sierpień i wrzesień to idealny okres do przygotowania domowych przetworów. Powidła śliwkowe są pyszne i proste w wykonaniu. Rewelacyjnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, naleśników, gofrów bądź innych wypieków. Serdecznie zachęcam do ich przygotowania.

Składniki

[na 5 słoiczków o pojemności 250 ml]

  • 6 kg śliwek węgierek
  • 12 kopiastych łyżek cukru

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek.
  2. Śliwki umieścić w dużym garnku i gotować na małej mocy palnika. Należy często mieszać, aby owoce się nie przypaliły. 
  3. Śliwki następnie posłodzić. W zależności od ich słodkości dodać mniej lub więcej cukru. 
  4. Gotować do momentu całkowitego zgęstnienia. Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i zapasteryzować.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

 

Komentarze