Drożdżówki z serem i brzoskwiniami

Okrągłe drożdżówki z serem to prosty, ale równie pyszny. Dodatek w postaci brzoskwini stanowi ciekawe urozmaicenie tych klasycznych drożdżówek. Domowe bułeczki z serem nie mają sobie równych, dlatego serdecznie zachęcam do ich samodzielnego przygotowania :)

Składniki

 

Ciasto drożdżowe:

  • 450 g mąki pszennej
  • 225 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru 
  • 75 g roztopionego masła 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli

Masa serowa: 

  • 400 g tłustego twarogu
  • 75 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo: 

  • 2 brzoskwinie
  • białko do posmarowania drożdżówek

Przygotowanie:

  1. Wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Suche składniki, jajko oraz żółtko dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrobić przez kilka minut. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  3. W międzyczasie przygotować masę serową. Twaróg, żółtka, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować na gładką masę.
  4. Również w czasie, kiedy ciasto drożdżowe wyrasta, umyć oraz pokroić na plasterki brzoskwinie.
  5. Po upływie 1,5 h wyrośnięte podzielić ciasto na ok 12 części. Z każdej uformować kulkę, a następnie za pomocą szklanki zrobić na środku wgłębienie. Wypełnić je masą serową, a następnie ułożyć na wierzchu po 2-3 plasterki brzoskwini. 
  6. Gotowe drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec brzegi drożdżówek posmarować pozostałym białkiem jajka.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min. 
  8. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem drożdżówki polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼  
 

Komentarze