Okrągłe drożdżówki z serem to prosty, ale równie pyszny. Dodatek w postaci brzoskwini stanowi ciekawe urozmaicenie tych klasycznych drożdżówek. Domowe bułeczki z serem nie mają sobie równych, dlatego serdecznie zachęcam do ich samodzielnego przygotowania :)
Przygotowanie:
- Wykonać
zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę
cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
min do wyrośnięcia.
- Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Suche składniki, jajko oraz żółtko dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrobić przez kilka minut. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- W międzyczasie przygotować masę serową. Twaróg, żółtka, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować na gładką masę.
- Również
w czasie, kiedy ciasto drożdżowe wyrasta, umyć oraz pokroić na plasterki brzoskwinie.
- Po upływie 1,5 h wyrośnięte podzielić ciasto na ok 12 części. Z każdej uformować kulkę, a następnie za pomocą szklanki zrobić na środku wgłębienie. Wypełnić je masą serową, a następnie ułożyć na wierzchu po 2-3 plasterki brzoskwini.
- Gotowe drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec brzegi drożdżówek posmarować pozostałym białkiem jajka.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem drożdżówki polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz